Valuta for feriepengene

Her får du mest mulig feriemoro for minst mulig penger i sommer.

Publisert
Sist oppdatert

Nå er det på tide å planlegge valutasommeren!

Sagt på enklest mulig måte: Feriereisen blir billigere når kronen er sterk - og dyrere når kronen er svak.

Gunstige ferieland

Fordi den norske kronen for tiden er relativt sterk, vil det stort sett være økonomisk gunstig for oss nordmenn å feriere i de fleste land. Enkelte destinasjoner peker seg likevel ut som spesielt lønnsomme for den kommende ferien.

Ikke overraskende er det i USA og i Storbritannia vi vil kunne få mest igjen for feriepengene våre, både nå og til sommeren. Etter all sannsynlighet vil den amerikanske dollaren og det britiske pundet nemlig fortsette å holde en lav kurs i flere måneder fremover.

Sparte 11.000 på dollarshopping

Gode råd:

- Sjekk forholdene for kortbruk i de landene du skal til.

- I land hvor det er tilrettelagt for kortbruk, lønner det seg å bruke kort, fremfor å veksle kontanter eller benytte reisesjekker. Ta heller ut større beløp færre ganger, hvis du har mulighet til å oppbevare kontanter trygt. Betal ellers mest mulig med kort, så lenge du ikke må forlate kortet av synet.

- Sjekk prisene for kortbruk i utlandet for ditt kort hos banken din før du drar. Ta godt vare på kortene dine, og vis godt kortvett!

- Skal du overføre penger til utlandet? Overfør fra konto til konto, valutasjekk anbefales som hovderegel ikke. Søk råd i banken din.

- Med VISA-kort og/eller MasterCard vil du de fleste steder kunne ta ut kontanter i banker og minibanker. Det kan likevel være lurt å ta med noen utenlandske sedler som dekker nødvendige mindre betalinger den første tiden etter ankomst til destinasjonsstedet.

Kilde: Forbrukerrådet og DnB NOR


- Med tanke på feriereiser, får du absolutt mest igjen for amerikanske dollar akkurat nå. Derfor er det økonomisk gunstig å legge ferien til USA eller andre land som benytter den amerikanske dollaren. En tur til for eksempel London, vil heller ikke være dumt, for det britiske pundet er også lavt, forteller banksjef i DnB NOR Markets, Unni Heesch.

Kursene på henholdsvis USD (US Dollars) og GBP (Great Britain Pund) er nå 5,07 og 9,10 (6. mai).

Mange land følger dollaren

Mexico, Latin-Amerika, Sør-Amerika og en del andre eksotiske land som følger kursen til den amerikanske dollaren tett, vil også være økonomisk attraktive reisemål denne sommeren.

Tips: Kursen du får dersom du veksler eller tar ut i banker er ofte dårligere på feriestedet enn her hjemme. Enkelte steder kan du kun ta ut lokal valuta, som du så må veksle inn til dollar til en latterlig høy kurs. Er dollar "turistvaluta" der du skal vil det ofte lønne seg å ta ut penger før du drar.

Finn kursen med DinSide Reises Valutakalkulator

Ingen grunn til å vente

Vet du at du trenger amerikanske dollar til ferien i sommer, er det ifølge Heesch like greit å kjøpe nå.

- Selv om våre prognoser tilsier at kronen troligvis vil styrke seg enda litt mer fremover, ville jeg vekslet inn med en gang dersom det var meg som skulle til USA i sommer. En eventuell styrking av kronen vil ikke medføre mer enn cirka fem øre i forskjell uansett. Og så lenge det er snakk om feriepenger, og ikke millionbeløp, er det derfor ingen grunn til å vente, mener hun.

- Gyllen mulighet

Sjefsanalytiker i Nordea Markets, Erik Bruce, trekker også frem USA og Storbritannia som de mest lønnsomme ferielandene nå.

- Vanligvis er USA og Storbritannia dyre ferieland for nordmenn, men nå er de mye billigere. Det er derfor fornuftig å benytte seg av muligheten til å reise dit nå, sier han.

Heller ikke Bruce mener det er noen grunn til å spekulere i om pundet og dollaren vil svekkes ytterligere frem til sommeren. Han tror de to valutaene vil holde seg på et lavt nivå en stund fremover, men at tendensen vil snu på sikt.

- Det er veldig vanskelig å prøve å beregne når det eventuelt er mest gunstig å veksle inn feriepengene. Og for vanlige reisende vil heller ikke tidspunktet for når man veksler inn spille noen særlig stor rolle, sier han.

Billigere enn i fjor (Norske kroner (NOK) per...)
  I år (6. mai 2008) I fjor (7. mai 2007) 
Australia (1 AUD)4,78424,9275 
Bulgaria (100 BGN)402,34415,28 
Canada (1 CAD)5,00605,4046 
Sveits (100 CHF)483,53493, 11 
Danmark (100 DKK)105,44109,00 
Euro (1 EUR)7,86908,1220 
Storbritannia (1GBP)9,98511,904 
Kroatia (100 HRK)108,43110,57 
Sverige (100 SEK)84,2988,61 
Thailand (100 THB)15,9818,32 
USA (1 USD)5,06765,9655 
Mexico (100 MXN)48,3658,85 
Kilde: Norges Bank


Stabil euro

Bruce tror svært mange valutaer vil holde seg svake utover sommeren. Han mener imidlertid at euroen verken er spesielt gunstig eller ugunstig.

- Euroen ligger nå på et ganske normalt nivå. Sammenlignet med tidligere, er det ikke spesielt gunstig for nordmenn å reise til typiske ferieland som Hellas, Frankrike og Italia nå. Men fordi levekostnadene i Sør-Europa er lavere enn her, vil det likevel heller ikke være ugunstig, forklarer han.

Dyrere Øst-Europa

De seneste årene har mange nordmenn feriert både svært billig og bra i Øst-Europa. Nå ser det imidlertid ut til at denne muligheten snart er passé. Både polske zloty og tsjekkiske koruna har nemlig styrket seg i verdi den siste tiden. Så skal du reise til Polen eller Tsjekkia i sommer, kan det være lurt å veksle inn feriepengene nå, før kursene stiger ytterligere.

100 tsjekkiske koruna koster nå cirka 31,26 kroner. Til sammenligning var kursen 28,84 på samme tid i fjor og 27,58 på samme tid i 2006.Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer