Valutaene krona har styrket seg mot

Tre valutaer den norske krona har styrket seg mot.

MEXICO: Den norske krona har styrket seg mest mot meksikanske pesos. Men også mot valutaene i Brasil og Sør-Afrika. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
MEXICO: Den norske krona har styrket seg mest mot meksikanske pesos. Men også mot valutaene i Brasil og Sør-Afrika. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Både krona og børsen stuper, med de konsekvensene det har for deg når det gjelder lån og sparepenger.

Krona svekket seg dramatisk mot dollaren søndag kveld, og Børsen.no skriver at krona ikke har vært så svak sammenliknet med dollaren siden 1985.

Krona har også svekket seg mot euroen og pundet.

Selv om økonomene understreker at vi nok må forvente at krona holder seg svak og at vi får mindre for pengene mot de store valutaene i lang tid fremover, er det likevel også noen valutaer som krona har styrket seg mot.

- Styrket seg mest mot meksikanske peso

Cecilie Tvetenstrand, forbrukerøkonom i Danske Bank, understreker at den norske krona har svekket seg både mot euro, dollar, svenske og danske kroner.

- Det er få valutaer den har styrket seg mot. Men meksikanske peso er der vi ser at den har styrket seg mest, sier Tvetenstrand til Dinside.

- Den norske krona har styrket seg ni prosent mot meksikanske pesos siden 18 februar, så de siste tre ukene ville det vært gunstig å reise til de områdene, sier hun videre.

Ifølge Tvetenstrand har krona også styrket seg mot valutaen til Brasil og Sør-Afrika.

- Den har styrket seg over 10 prosent mot brasilianske real siden desember, sier hun.

- I de områdene får du mer for pengene enn du gjorde for noen uker eller måneder siden, sier Tvetenstrand.

Hun har noen generelle råd til nordmenn som skal ut å reise:

- Hvis du skal ut å reise i Europa nå, blir ting en del dyrere. Så da er det lurt å heller legge på litt, når du gjør valutaomregningene, slik at du ikke får ubehagelige overraskelser når du kommer hjem, sier forbrukerøkonomen.

- Dyrere uansett

- Siden rett før helgen er det bare meksikanske pesos som den norske krona har styrket seg mot, sier Magne Østnor i DNB til Dinside.

- Jeg tror de fleste reiser på ferie med en viss bismak nå om dagen. Så for varehandel på nett er de aller fleste valutaene er blitt dyrere, sier han.

Han sier videre at norsk økonomi treffes mer enn andre land av lavere oljepris.

- Men en av de største driverne er usikkerhet, og det er kanskje det aller viktigste akkurat nå. Den vil man ikke kunne avkrefte med det aller første.

- I finansmarkedet står vi nå på terskelen til en situasjon hvor man kan se en del «brannsalg» som gir utslag i store bevegelser i aksjer, renter og råvarer, og etter hvert begynner dette å sette i gang en snøball som begynner å rulle - og flere blir tvunget å selge ting de ikke i utgangspunktet tenkte å selge. Og så er det ikke kjøpere i markedet som ønsker å ta risikoen å kjøpe, og da havner man i en ond sirkel, sier Østnor.

- Den norske krona har svekket seg fra et allerede svakt nivå. Vi har hatt den oppfatningen lenge at vi kommer til å se en krone som historisk sett er veldig svak, sier Østnor.

- Vi må nok venne oss til en veldig svak krone fremover, poengterer han.

Han understreker at når det kommer til feriebudsjett så er det mange andre ting som spiller inn, annet enn valutakursen akkurat nå.

- Det handler også om når man bestiller ferie og når man betaler. Og når man er på reisemålet handler det også om at det er noen dagers etterslep på tidspunkt for betalingen og valutakursen noen dager senere, sier han.

- Nå har vi en svak krone, og da er det litt dyrere uansett.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer