Vanlig giro mest populært

Nordmenn foretrekker å taste inn KID-nummeret selv. E-faktura følger hakk i hel.

SÅNN JA: Delt opp i fire og fire blir det mye lettere å få tastet tallene korrekt inn i nettbanken. Foto: Tuva Moflag
SÅNN JA: Delt opp i fire og fire blir det mye lettere å få tastet tallene korrekt inn i nettbanken. Foto: Tuva Moflag Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en undersøkelse utført av TNS Gallup for Finans Norge, er nordmenns betalingsvaner blant det som er undersøkt.

Og svarene er interessante: For til tross for klaging på KID-nummer og alle disse nullene man må taste inn – er faktisk betaling med vanlig giro foretrukket norske bankkunder.

Men det stopper ikke der: Gjett hvor mange brevgiroer Nets behandler hver dag

Selv om nordmenn er verdensmestere i kortbetaling, liker vi altså fortsatt å pusle med regningene våre i nettbanken. Hvorfor er det slik?

Slik foretrekker vi å betale

Betaling i mobilbank entret i 2012 for første gang preferansekartet for betaling. I fjor var det en prosent som oppga mobilbetaling som foretrukken betalingsmetode i Finansbarometeret. Listen inneholder forøvrig både nykommere og gamle kjenninger:

 • Ordinær regning i nettbank: 40 prosent
 • Efaktura i nettbank: 37 prosent
 • Avtalegiro: 15 prosent
 • Brevgiro: 3 prosent
 • I mobilbank: 1 prosent
 • Telegiro: 1 prosent
 • Manuell betaling i filial: 1 prosent

 • Les også: Nettbanken varsler deg før budsjettet sprekker

  – Overraskende

  Forbrukerøkonom i Nordea, Christine Warloe, blir mest overrasket av Avtalegiroens lave popularitet. Hun peker på at det kan være manglende kunnskap om hvordan tjenestene fungerer, men tror også at mange liker å ha løpende kontroll på hva som går ut av kontoen.

  – Ellers tenker jeg at man kan ha ulike regninger i tankene når man svarer på dette spørsmålet. Regningen fra engangsbesøk fra elektrikeren er ikke aktuell for disse automatiserte tjenestene. Så derfor svarer nok mange at vanlige regninger er å foretrekke, nettopp fordi det er en del av disse ad hoc regningene, sier Warloe.

  Orden i økonomien

  Denne journalisten har en annen mening enn majoriteten i dette tilfellet. Alt som går av seg selv er å foretrekke, og da er regningskonto med avtalegiro den beste løsningen. Forbrukerøkonomen stemmer i:

  – Jeg vil anmode om å opprette kombinasjonen Efaktura og Avtalegiro for de faste utgiftspostene som avis, strøm, telefon og NRK-lisensen. Da får du både en påminnelse om beløpet, men slipper å foreta deg noen ting. Og NRK-lisensen er spesielt aktuell fordi den har forfall mens mange er på ferie, sier Warloe.

  Fortsatt ikke betalt lisensen? Sjekk det gebyret du må ut med

  Har du Avtalegiro på kredittkortregningen er det imidlertid grunn til å være på vakt. Som hovedregel trekkes nemlig bare minimumsbeløpet, og du kan ende opp med å bruke kreditten selv om det ikke var planen i utgangspunktet. Her bør du gå inn og endre slik at du betaler hele beløpet til forfall.

  Hvordan foretrekker du å betale dine regninger? Fortell oss i kommentarfeltet under artikkelen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer