Vanlig plast kan gi mindre testikler

Et kjemisk stoff som finnes i mange vanlige husholdningsprodukter av plast kan forstyrre utviklingen til guttebarn og føre til lavere fruktbarhet.

Publisert
Sist oppdatert

Kjemikalier som phthalater og parabener har de siste årene blitt mistenkt for å stå bak flere problemer som sterilitet og kreftsykdommer.

Nå mener en gruppe forskere at de vanlige kjemikaliene kan ødelegge utviklingen til guttebarn før fødselen. Resultatet i første omgang er dårligere utvikling av kjønnsorgan og mindre testikler enn normalt.

Hemmer utviklingenForskerne ved University of Rochester i New York har sett nærmere på den fysiske utviklingen hos 134 guttebarn i alderen 2 til 30 måneder.

Tester av mødrene viser en klar sammeheng mellom avfallstoffer fra phthalater og sønnenes utvikling. Mangelfullt utviklede kjønnsorganer hos guttene bærer også mange likhetstrekk med den "feminiseringen" forskere kjenner hos dyr som er utsatt for denne typen kjemikaler.

- Vi kan selv med en liten testgruppe vise at guttebarn som er mest utsatt for disse kjemikaliene også har høyest risiko for flere endringer i kjønnsorganene.

- Men det vil ta tid å finne ut av hvilke av disse kjemikaliene og hva slags produkter som er viktigst i denne sammenhengen, sier forskningsleder og professor Shanna Swan til magasinet Rednova.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.