Vanlige piller kan gi schizofreni

Gravide som tar smertestillende medisin har fire ganger så høy risiko for at barnet de bærer på utvikler schizofreni, viser dansk forskning.

Publisert
Sist oppdatert

Av 7999 barn som er født på danske Rigshospitalet i løpet av 14 måneder mellom 1959 og 1961 har 116 utviklet schizofreni de neste 40 årene. Alle disse hadde mødre som tok smertestillende under graviditeten, skriver Klassekampen.

Psykolog og forsker Erik L. Mortensen var med på prosjektet, og forteller til avisen at de har fulgt barna så lenge at de fleste nå er over risikoalderen for å utvikle den psykiske lidelsen.

- Smertestillende medisiner påvirker fosteret og kan føre til at noen barn utvikler schizofreni, sier Mortensen.

Forskerne, som har publisert resultatene i det engelske tidsskriftet The British Journal og Psychiatry, vet ikke hvilken type eller hvor mye smertestillende kvinnene har tatt.

Mortensen vil likevel ikke fraråde gravide kvinner å ta smertestillende medisiner.

Allmenlege Karin Frydenberg sier til Klassekampen at de fleste kvinner er forsiktige med smertestillende.

- Noen gravide kan være alvorlig syke og må ta forskjellig smertestillende av den grunn. Men den generelle holdningen er at man som gravid kvinne skal være forsiktig med smertestillende, sier Frydenberg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer