Vanlige sigaretter blir ulovlige i dag

Fra og med i dag, 17. november, må alle sigaretter være selvslukkende.

FORBUDTE SIGARETTER: Fra og med i dag er det forbudt å selge vanlige sigaretter - nå må de være selvslukkende. Foto: Colourbox.com
FORBUDTE SIGARETTER: Fra og med i dag er det forbudt å selge vanlige sigaretter - nå må de være selvslukkende. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag innføres kravet om selvslukkende sigaretter. Kravet omfatter produksjon, import og distribusjon, og gjelder i Norge og EU-landene. De nye sikkerhetskravene innebærer at sigaretter skal slukke av seg selv dersom de ikke aktivt blir røkt.

Det nye regelverket har bakgrunn i det høye antallet dødsbranner som forårsakes av sigaretter.

– Sigarettrøyking er den viktigste enkeltårsaken til dødsbranner, sier avdelingsleder Sverre Lundh Limtun i DSB.

Bakgrunn: EU vil forby vanlige sigaretter

1 av 5 dødsbranner skyldes røyking

17 prosent av alle dødsbranner i Norge i perioden 1997-2008 skyldtes røyking. Det fremkommer i DSBs rapport "Kjennetegn og utviklingstrekk ved dødsbranner og omkomne i brann" fra 2010.

Ifølge den samme rapporten, oppstår de fleste dødsbrannene som skyldes røyking, i stua (56 prosent) og på soverommet (20 prosent).

Statistikken viser også at kombinasjonen røyking og høy alder er risikabel når det gjelder faren for å omkomme i brann. Justert etter gjennomsnittlig folkemengde innen hver av aldersgruppene i perioden, er aldersgruppen 70 pluss, veldig overrepresentert.

Les også: Kiosker og bensinstasjoner må kanskje slutt å selge tobakk

Reduksjon på 30-40 prosent

Finland innførte krav om selvslukkende sigaretter 1. april i fjor, og registrerte en reduksjon på 30 prosent av branner med røyking som årsak i perioden april til juni sammenlignet med året før.

New York innførte selvslukkende sigaretter som standard allerede i 2004. Det samme året ble antallet døde i branner redusert med rundt 40 prosent sammenliknet med året før, ifølge USAs nasjonale brannsikkerhetsorganisasjon.

Det gis ikke noe overgangstid for å "tømme lagrene" for sigaretter som ikke oppfyller de nye sikkerhetskravene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer