Vanlige sigaretter blir ulovlige i november

Fra 17. november er det forbudt å selge sigaretter som ikke er selvslukkende. Forbudet gjelder både i Norge og EU.

NY RØYKELOV: Fra 17. november 2011 er det ikke lenger lov til å selge vanlige sigaretter i Norge. Selvslukkende sigaretter blir den nye standarden. Foto: COLOURBOX.COM
NY RØYKELOV: Fra 17. november 2011 er det ikke lenger lov til å selge vanlige sigaretter i Norge. Selvslukkende sigaretter blir den nye standarden. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sigaretter er den vanligste enkeltårsaken til dødsbranner i Norge, ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Direktoratet opplyser at nær én av fem dødsbranner skyldes sigaretter.

Fra 17. november 2011 blir det innført en lov i Norge og hele EU, som har som mål å redusere antallet omkomne i brann.

Den nye loven innebærer at all produksjon, import og distribusjon av vanlige sigaretter blir forbudt. Fra denne datoen må alle sigaretter som selges være selvslukkende.

BAKGRUNN: EU vil forby vanlige sigaretter

Gode erfaringer fra utlandet

Selvslukkende sigaretter gjør som betegnelsen tilsier, de slukker seg selv etter kort tid, dersom de ikke aktivt blir røkt.

Enkelte land har innført krav om selvslukkende sigaretter for en stund tilbake. Finland innførte kravet allerede i april i fjor, og kunne registrere en nedgang på 30 prosent på branner der sigaretter skal ha vært årsak. Det melder svenske forbrukermyndigheter.

New York innførte selvslukkende sigaretter som standard allerede i 2004. Det samme året ble antallet døde i branner redusert med rundt 40 prosent sammenliknet med året før, ifølge USAs nasjonale brannsikkerhetsorganisasjon.

LES OGSÅ: Kiosker og bensinstasjoner må kanskje slutte å selge tobakk

Ingen garanti

I utlandet blir de selvslukkende sigarettene ofte omtalt som brannsikre sigaretter. Men helt brannsikre er de nok ikke, selv om de nye sigarettene kan redusere faren for brann.

Norsk tobakkindustri har uttalt at selv om antallet branner kan bli redusert med de nye sigarettene, er de på ingen måte en garanti for at de ikke kan starte branner.

– Dette er ikke brannhindrende sigaretter, men selvslukkende sigaretter. Det er en viss forskjell. En glødende sigarett kan fortsatt gi brann, men her blir muligheten betydelig redusert, sa styreleder Jan Robert Kvam i Tobakksindustriens Felleskontor, til Handelsbladet tidligere i år.

Må kvitte seg med all gammel røyk

DSB melder at det ikke vil bli gitt noen overgangstid for sigaretter som ikke oppfyller de nye sikkerhetskravene.

Det betyr at utsalgssteder må selge ut de gamle sigarettene før påbudet trer i kraft i november. Etter 17. november vil alt salg av gamle sigaretter være ulovlig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer