Vannet etser bort tennene

Vann med smak inneholder like mye syre som brus, advarer tannlegeforeningen.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com  Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kan det friste med et glass vann? Hva med en smak av villbringebær? Papaya? Eller kanskje du foretrekker et hint av solbær og sjasmin?

Vann er nemlig ikke bare vann. I dag kan du få kjøpt en rekke ulike varianter, med eller uten smak, og med eller uten kullsyre. Produsentene frister med vann som et sunnere alternativ til brus, og det er tydelig at det appellerer til mange av oss.

Tannemaljen forsvinner

Ifølge tall fra Bryggeri- og Drikkevareforeningen drakk vi hele 9.941 liter flaskevann bare i mai i år.

Les også: Tennene våre smuldrer bort

Og det er jo fristende med en flaske iskaldt vann i sommervarmen, når den attpåtil er tilsatt favorittsmaken?

Problemet er imidlertid at en rekke av disse vannproduktene har så lav pH-verdi at tannemaljen forsvinner.

- Det stemmer at syrlighetsgraden i vann med tilsatt smak og kullsyre er tilsvarende stor som i brus, sier president i Den norske tannlegeforening, Gunnar Lyngstad, til DinSide Helse.

Han legger imidlertid til at vann med smak er å foretrekke fremfor brus, da man i hvert fall styrer unna sukkeret.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer