Vanskelig å bevise kong Olavs opphav

Siden alle etterkommere etter dronning Mauds livlege Francis Laking er døde, blir det vanskelig å bevise et eventuelt farskap til kong Olav.

Publisert
Sist oppdatert

- Da må i så fall levningene etter den utdødde Laking-familien analyseres, sier overlege dr. med Øystein Magnus ved Fertilitetssenteret ved Omniaklinikken til nyhetsbyrået Newswire.

Tor Bomann-Larsens skriver i sin nye biografi om kong Haakon og dronning Maud at dronningens livlege, Francis Laking, eller hans sønn, kan være far til kong Olav. Unnfangelsen kan ha skjedd ved kunstig inseminasjon.

Francis Laking døde i 1914. Han etterlot seg sønnen Guy Francis Laking, som selv bare fikk to barn. Også disse er døde, og de etterlot seg ingen etterkommere.

- Da blir det vanskelig å bevise et eventuelt farskap. At slekten døde ut og at det var få barn, kan tyde på lav fruktbarhet i Laking-familien. På denne tiden var det vanlig med mange barn, men det er vanskelig å spekulere i årsaken til dette, sier Magnus.

England tidlig utePå begynnelsen 1900-tallet ble det ikke utført kunstig befruktning i Norge. Metoden kom først til Norge etter 2. verdenskrig, og ikke uten kraftig politisk debatt. I England var legene langt tidligere ute på dette området.

- Kunnskapen om forplantning var svært liten helt frem til 1700-tallet. Men utover på 1800-tallet begynte man å eksperimentere med kunstig befruktning av beaglehunder. Rundt 1900 ble kunstig inseminasjon av kvinner praktisert i England, sier overlege Øystein Magnus.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer