Vanskelig å forby anoreksi-sidene

Nettsteder som fremmer spiseforstyrrelser kan være svært skadelige. Det er likevel nesten umulig å sensurere innholdet.

Publisert
Sist oppdatert

Nettsteder, blogger og diskusjonsforum som forherliger spiseforstyrrelser, dukket første gang opp i USA for rundt fem år siden. Siden da har flere gått i bresjen for å forby dem.

- De støtter opp om de syke tankene og følelsene mange med spiseforstyrrelser har. Samtidig er nettstedene med på å forlenge sykeprosessen. Jeg skulle gjerne vært dem foruten, sier Kjersti Brænne, overlege ved barne - og ungdomspsykiatrisk klinikk ved St. Olavs Hospital.

Les hele saken her: Lærer anoreksi på nettet

Ikke rettslig hinderDet er imidlertid svært vanskelig å hindre personer med spiseforstyrrelser i å gi råd til andre i samme båt.

- Hvis de som skriver på nettstedene, har gitt samtykke til å legge ut opplysninger om seg selv, kan jeg ikke se at det finnes noe rettslig hinder. Det måtte i så fall være i svært sjeldne tilfeller hvor man setter andres liv i fare. Men det skal svært mye til, sier professor i jus ved Universitetet i Oslo, Dag Wiese Schartum.

Hvis informasjonen publiseres i for eksempel en blogg som ligger under et presseorgan, vil det imidlertid være pressens selvjustis og Vær Varsom Plakaten som gjelder, påpeker Schartum.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer