- Vanskelig å skille det ekte fra det falske

FBI advarer om stadig mer sofistikerte og mer profesjonelle kriminelle, som i 2019 lurte folk for 32 milliarder kroner.

NETTSVINDEL: Problemet er økende, ifølge FBI, som i sin ferske rapport viser til ekstreme beløp folk blir svindlet for totalt sett. Foto: NTB Scanpix
NETTSVINDEL: Problemet er økende, ifølge FBI, som i sin ferske rapport viser til ekstreme beløp folk blir svindlet for totalt sett. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

At nettbasert kriminalitet og svindel er kommet for å bli, er det liten tvil om. Nylig kunne Dinside fortelle om hvilke svindelformer som vil dominere i det inneværende året.

At det er snakk om et internasjonalt problem er det liten tvil om. Og FBIs ferske rapport om internettkriminalitet bekrefter at det er snakk om et økende problem:

De viser til at både antallet tilfeller - og hvor mye folk svindles for totalt - økte kraftig i 2019.

Nettfisking og kjærlighetssvindel

FBI kan melde om at de har registrert svindeltap på hårreisende 32 milliarder kroner totalt i 2019.

Blant svindelformene som FBI har fått flest varsler om, er det flere gjengangere som vi kjenner igjen fra Norge, deriblant nettfisking (phising), spoofing, svindel av bedrifter via e-post og kjærlighetssvindel.

Spoofing er ifølge Telenor et økende problem som de får daglige henvendelser om. Dette er når kriminelle benytter seg av vanlige, norske mobilnummer for å ringe ofrene sine.

Som i Norge, er det snakk om store beløp svindlerne sikrer seg gjennom kjærlighetssvindel.

- Vi kjenner til at kriminelle som driver med svært avansert kriminalitet utfører kjærlighetsbedrageri i den hensikt å ha tilgang på flest mulig muldyr, har Terje Aleksander Fjeldvær ved DNBs Financial Cyber Crime Center tidligere i år fortalt Dinsides lesere.

I stedet for å havne i et romantisk forhold, utnyttes du som muldyr for å hvitvaske penger på vegne av kriminelle.

Stadig proffere

Donna Gregory, lederen for FBIs Internet Crime Complaint Center (IC3), sier i en pressemelding at det stort sett ikke er snakk om en økning i nye svindelformer, men bruk av nye taktikker og teknikker ved de eksisterende svindelformene.

- De kriminelle begynner å bli så sofistikerte. Det blir vanskeligere og vanskeligere for ofrene å få øye på de røde flaggene og skille det ekte fra det falske, sier hun.

Også DNB har påpekt at det blir stadig bedre kvalitet på den falske informasjonen.

- Dette kan igjen føre til at flere, normalt aktsomme, personer kan bli lurt, tror Fjeldvær.

Også svindel via SMS og falske nettsider er utbredt, ifølge FBI, som oppfordrer om å være ekstremt skeptisk og dobbeltsjekke alt.

Dinside har tidligere i år fortalt om at det fins fem ganger så mange falske nettbutikker, som det fins ekte.

Disse blir lurt

I tillegg til tall over amerikanere som har blitt svindlet det siste året, har FBI også en liste over de tjue landene med flest svindeloffer i verden (der tall fra USA ikke er tatt med).

Norge har - heldigvis - ingen plass på lista, men det er dessverre ingen grunn til å ikke være føre var.

Det er Storbritannia som troner som landet med desidert flest svindeloffer, etterfulgt av Canada og India på andre- og tredjeplass.

FBI-rapporten viser og at aldersmessig er det desidert flest svindelofre blant de over 60 år - som også er blitt svindlet for mest penger totalt sett - nærmere bestemt 835 millioner dollar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer