Var du våken til langt på natt?

Lite søvn kan gi livstruende sykdommer på sikt. Sjekk rådene.

Foto: colourbox.com
Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I alle fall på langt sikt.

Det er fordi søvnmangel kan svekke immunforsvaret, gi høyt blodtrykk, øke risikoen for hjertesykdommer og tilføre kroppen både mer stress og flere kilo – som kan resultere i overvekt.

En tidligere studie som er utført av forskere ved University of Pittsburgh School of Medicine, viser at personer som sover mindre enn seks timer hver natt, har dobbel så stor sjanse for å få hjertesykdommer enn de som får mellom sju og åtte timer med søvn.

Du kan bli overfølsom av søvnmangelEller sover du deg syk?10 syke søvnlidelser

Danske forskere ønsker nå å bli klokere på årsaken til disse søvnsykdommene, og har startet et nytt forskningsprosjekt, som heter ”Sunn aldring”.

- De siste studiene har vist at trøtthet og søvnforstyrrelser kan være et symptom på sykdom. I dette prosjektet vil vi kartlegge årsakene til dårlig søvn, og kaste lys over de helsemessige konsekvensene det har. Den kunnskapen vil gjøre oss i stand til å hjelpe mange pasienter, forteller overlege dr.med. Poul Jennum, ved Glostrup sykehus i Danmark, ifølge Forskning.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer