Våren er strømbindingstid

I vinter var strømprisen noen ganger over 30 øre pr. kilowattime. Nå kan du binde strømprisen for ett år fremover for under 23 øre/kilowattime.

Publisert

Norge er ikke lenger selvforsynt med strøm i et normalår. Vi importerer vanligvis 3-4% av forbruket fra Sverige og Danmark. Men i april, mai og juni er vi definitivt selvforsynt. Samtidig som forbruket faller i det mildere vårværet, øker produksjonen på grunn av snøsmeltingen.

Produsentene skulle nok gjerne tatt vare på vannet til strømprisen igjen stiger sent neste høst, men det er ikke plass i magasinene. Derfor må det enten produseres hva remmer og tøy kan holde i det vannet passerer, eller man må slippe det forbi turbinene uten å lage strøm.

Alle foretrekker det første alternativet, for det er tross alt bedre å få noen øre enn ingenting i det hele tatt. Men strømprisen kan falle svært lavt. Under storflommen i 1995 var strømprisen nede i et halvt øre pr. kilowattime.

Fastpris svinger også

Mekanismen er velkjent. Mer uventet er det kanskje at ett års fastpris på strøm også svinger med årstidene. Selv om alle vet at prisene stiger om vinteren og faller om våren, later det til at stemningen hos produsentene påvirkes av dagens priser og vannrikelighet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer