Moms på netthandel

Varene du fortsatt kan handle momsfritt

350-kronersgrensa er foreløpig bare fjernet for næringsmidler.

FORTSATT MOMSFRITAK: Det er kun for næringsmidler at 350-kronersgrensa er fjernet fra 1. januar. Du kan handle andre varer momsfritt under 350 kroner frem til 1. april. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
FORTSATT MOMSFRITAK: Det er kun for næringsmidler at 350-kronersgrensa er fjernet fra 1. januar. Du kan handle andre varer momsfritt under 350 kroner frem til 1. april. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I høst ble det bestemt at den såkalte 350-kronersgrensa skal fjernes fra 2020, men avhengig av hvilke varer du bestiller på nett, skjer dette ved to forskjellige datoer.

Fra og med 1. januar er det kun enkelte varer du ikke lenger får fritak for, mens du kan benytte momsfritaket på andre varer helt fram til 1. april.

Moms på næringsmidler

Det er varer som defineres som næringsmidler, som man fra 1. januar må betale moms og eventuell toll for fra første krone.

Ifølge Skatteetaten er eksempler på næringsmidler som vil omfattes av endringen: matvarer, godterier, brus, kosttilskudd og alt annet som kan konsumeres av mennesker.

Ingen momsfritak fra 1. april

Slik reglene har vært de siste årene, har man kunne bestilt moms- og tollfritt fra utlandet opptil 350 kroner - inkludert fraktprisen.

Fra 1.april forsvinner altså momsfritaket på 350 kroner også for andre varer enn næringsmidler, og da betaler du moms fra første krone. Det er de utenlandske nettbutikkene som selger varer til norske forbrukere, som får ansvar for å kreve inn merverdiavgift på vegne av den norske staten.

Altså kan du fortsatt benytte deg av 350-kronersgrensa - helt fram til 1. april i år.

Tollfritak

Men - det er samtidig bestemt at tollfritaket justeres opp, fra dagens 350 kroner til 3.000 kroner.

Det betyr i praksis at du fra 1. april kan bestille klær på nett fra utlandet uten å betale en tollsats på 10,7 prosent.

Forbrukerrådet har tidligere uttalt at de er fornøyde med denne endringen, mens Virke har kalt det en katastrofe for norsk handel.

Dinside har tidligere sett på noen priseksempler før og etter regleendringene 1. april.

Skal du betale minst mulig for en vare som koster under 350 kroner, bør du bestille denne slik at den ankommer Norge før 1. april. Det hjelper altså ikke at varen er bestilt før den datoen - den er nødt til å ankomme Norge før endringen trer i kraft.

Er det derimot noe som koster mer enn 350 kroner, kan du faktisk spare på å vente til det nye tollfritaket innføres. I artikkelen under kan du studere priseksemplene nøyere:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer