Variert mat er best

Er du på en diett med ja-mat og nei-mat? Det kan få konsekvenser for kroppen din.

Publisert
Sist oppdatert

Joachim Henriksen

To nye amerikanske undersøkelser bekrefter denne uken det samme budskapet: Et sunt kosthold består av et variert utvalg av mat og mye av det som tradisjonelt regnes som sunne matvarer.

Undersøkelsene presenteres samtidig som selskapet bak Atkins-dietten lanserer en stor kampanje for å rette på diettens omdømme. Atkins-dietten har de siste årene fått mye kritikk og stor konkurranse fra andre liknende matprogrammer. Eierne ønsker nå å fokusere på at dietten ikke bare dreier seg om å spise hamburgere, bacon og annen fet mat.

Flere vitaminer
Om du holder deg til et begrenset kosthold vil du også risikere mangel på flere vitaminer og mineraler. Det mener forskerne ved Universitetet i Hawaii som har undersøkt kostholdet til 10.000 voksne menn og kvinner.

Større variasjon i kostholdet kan derimot redusere risikoen for å ha mangelfulle nivåer av vitaminer i kroppen.

- Med variert mat mener vi ikke at du skal spise mer. Men du bør for eksempel heller spise en en banan og en appelsin fremfor to bananer, forteller forskeren Suzanne Murphy ved Universitetet i Hawaii til Reuters.

Helkorn reduserer vekten
Den andre undersøkelsen som er presentert denne uken har tatt for seg forholdet mellom mat med helkorn og kroppsvekt.

Resultatene viser at tre måltider med helkorn hver dag henger sammen med lavere kroppsmasseindeks. Risikoen for overvekt og fedme var langt mindre blant de som hadde et kosthold med mye helkorn.

Undersøkelsen som er gjennomført ved General Mills Bell Institute of Health and Nutrition i USA har sett på kosthold og kroppsvekt til 9.000 kvinner og menn. Sammenhengen mellom helkorn og kroppsvekt er sterkest hos kvinner men også merkbar hos de mannlige deltakerne i undersøkelsen.

Begge de amerikanske undersøkelsene ble presentert på helgens konferanse for American Association of Nutritional Sciences i Washington.

Mozon 20.04.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer