Varmepumper

Tross høy investeringskostnad gir varmepumpe billigere fyring over tid. Men varme er ikke alt. Et viktig salgsargument er at du også kan kjøle deg ned om sommeren. Men kjøling koster penger og kan spise opp spareeffekten.

Publisert
Sist oppdatert

- En varmepumpe kan best sammenliknes med et omvendt kjøleskap, sier Halvor Tuv fra Enovas Svartjeneste. Istedenfor å hente varme ut av kjøleskapet og senke temperaturen inne i skapet, sørger varmepumpen for å hente varme fra naturen og foredle den til behagelig romvarme.

Selv om de enkelte varmepumpene har ulike karakteristikker og energiutbytte, er ekspertene enige om at varmen som leveres til inneluften er større enn forbruket av elektrisitet.

Hva sparer du i kroner og watt?

- Litt avhengig av hvilken type varmepumpe du velger, vil du spare fra 20-70% av boligens oppvarmingsbehov. De mest effektive pumpene er de som henter varmen fra berg og vann. Bor du i en bolig på 130 kvm og installerer berg- eller sjøvarmepumpe, vil du med andre ord kunne spare opptil 7500 kWh eller rundt 4.500 kroner årlig ved en strømpris (inkl nettariffen og avgifter) på 60 øre/kWh.

Kjøling koster penger

Plages du av varmen om sommeren kan varmepumpene "snus", slik at de kjøler i stedet for å varme. Men siden dette trekker energi vil deler av energisparingseffekten fra varmepumpen spises opp. Hvorvidt du er villig til å betale for denne komforten blir altså opp til deg.Det er hovedsakelig to typer varmepumper:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer