Varmepumper

Varmepumper er den energikilden som har vokst mest i popularitet de siste årene. I hver fjerde bolig som bygges installeres det en vannpumpe som varmekilde. Det kan vise seg å være en gylden investering.

Publisert

Varmepumpe fungerer akkurat som et kjøleskap, men helt motsatt. Den henter varme utenfor huset og transporteres inn. Så sammen med elektrisitet pumpes temperaturen opp, og varmer opp vannet i sentralvarmeanlegget.

Hva kreves?

For å utnytte denne teknologien må du ha tilgang til en varmekilde. Dette kan være sjøvann, grunnvann, bergvarme, avtrekksluft osv. Dette er kilder som finnes rundt de fleste boliger, og er noe av årsaken til at det har blitt så utbredt.

Vannpumper er relativt dyre i drift. Du får de billigste, og minst effektive, til rundt 20.000 kroner. Disse utnytter varmen i luften utenfor. Ønsker du å anskaffe deg de effektive og mer omfattende systemene som utnytter bergvarme m må du opp i 100.000 kroners klassen. Du får da svært effektivt og rimelig oppvarming, og med en energipris på 50 øre per kilowatt time vil et slikt anlegg i følge Enøk guiden være innspart i løpet av 4 til 8 år.

Gå sammen med naboen

Går du sammen med naboene kan du også redusere installeringskostnadene ved at flere bruker samme kilden og et sentralt anlegg. Da vil innsparingen kunne skje enda raskere, og du vil få enda rimeligere oppvarming av boligen din. Øker strømprisene, eller forsetter staten å øke el.avgiften vil det kunne vise seg å være en gylden investering å installere et slikt anlegg som kan redusere behovet for elektrisitet til oppvarming med mellom 60 og 70 prosent.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer