Dagligvarebransjen

Varsler grep

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) er bekymret for dagligvaremarkedet. Nye tiltak skal sikre bedre maktbalanse, bedre utvalg og lavere priser.

Regjeringen ønsker å sikre bedre maktbalanse i verdikjeden for mat, gjennom bedre tilsyn, større åpenhet og mer rettferdig fordeling av verdiene, sier næringsminister Jan Christian Vestre (Ap). Foto: Torstein Bøe/NTB
Regjeringen ønsker å sikre bedre maktbalanse i verdikjeden for mat, gjennom bedre tilsyn, større åpenhet og mer rettferdig fordeling av verdiene, sier næringsminister Jan Christian Vestre (Ap). Foto: Torstein Bøe/NTB Vis mer
Publisert

-– Det er for få aktører, og det er for vanskelig for nye utfordrere å etablere seg. Derfor vil vi se på flere tiltak som skal bidra til bedre utvalg og lavere priser for forbrukerne, sier Vestre i en pressemelding.

Et av tiltakene handler om å gi nye aktører tilgang til attraktive butikklokaler. Regjeringen mener det har oppstått en praksis hvor eiendomsselskaper med tilknytning til de store dagligvarekjedene, knytter bestemmelser til eiendommer for å hindre at konkurrenter etablerer seg.

- Derfor vil jeg allerede før sommeren sende et forslag på høring om å regulere dagligvarekjedenes bruk av slike ordninger, sier Vestre.

Omstridt

Statsråden vil også ha en utreding rundt egne merkevarer (EMV) i bransjen. Hvorvidt EMV har flest positive eller negative virkninger på konkurransen, og dermed priser, utvalg og innovasjon i verdikjeden for mat, er omstridt, mener Vestre.

- Det er viktig å vurdere hvilken virkning EMV har på konkurransesituasjonen, prisene og utvalget, før vi vurderer eventuelle reguleringer, konkluderer næringsministeren.

- Radikalt tiltak

Vestre fremhever også forskjellene i prisene fra den enkelte leverandør til de forskjellige dagligvarekjedene. Her har det blitt foreslått begrensninger eller forbud mot forskjeller i innkjøpspriser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer