Skatt på hytte

Varsler kraftig hytteskatt-hopp

Flere hytteeiere kan få et solid hopp i formuesskatten om noen år. Noen kan få et sjokk på over 20 000 kroner.

SØRLANDSIDYLL ELLER SKATTEVERKEBYLL? Eier du ei eldre hytte på Sørlandet, kan du få en heftig skatteøkning fram mot 2024. Foto: NTB
SØRLANDSIDYLL ELLER SKATTEVERKEBYLL? Eier du ei eldre hytte på Sørlandet, kan du få en heftig skatteøkning fram mot 2024. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Mange vil kunne få vesentlige økninger i formuen sin, og ende opp med høyere formuesskatt med dette forslaget, sier Per-Ole Hegdahl, advokat og rådgiver i Skattebetalerforeningen.

Forslaget han viser til er Finansdepartementets framleggelse av nytt verdsettelsessystem for fritidsboliger, som ble sendt på høring høsten 2021. I dette forslaget har departementet fått hjelp fra PWC til å utforme en modell som skal erstatte de historiske formuesverdiene som benyttes på fritidsboliger i dag.

Det nye systemet skal etter planen gjelde fra og med inntektsåret 2024.

– Skattehopp på flere hundre prosent

I Fredrikstad har mange av hyttene økt kraftig i verdi de siste årene, men flere av hytteeierne får beregnet formuesverdien ut fra gamle priser. Grunnlaget for formuesskatten kan dermed være svært lavt sammenlignet med den reelle verdien av hytta i dag.

– Mange hytteeiere kan derfor få en kraftig økning i formuesskatten med den nye beregningsmåten, sier Rolf Hauge, leder i Fredrikstad Hytteforening til Fredriksstad Blad (krever abonnement).

– Eiere av eldre og gjeldfrie hytter vil bli spesielt hardt rammet av den nye beregningsmåten. Vi reagerer på de kraftige skatteøkningene, som for enkelte kan bli på flere hundre prosent. Endringene må skje gradvis, og bør følge lønns- og prisstigning, sier Hauge videre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.