Strømpris

Varsler nye strøm­fakturakrav

Energimyndighetene arbeider med en forskriftsendring for få bedre opplysninger på strømregningene.

MANGELFULLT: RME mener at opplysningene som er på strømfakturaene i dag, er mangelfull og gjør det vanskelig for kundene å få oversikt over hva de faktisk betaler. Foto: NTB
MANGELFULLT: RME mener at opplysningene som er på strømfakturaene i dag, er mangelfull og gjør det vanskelig for kundene å få oversikt over hva de faktisk betaler. Foto: NTB Vis mer
Publisert

- Forbrukere har i dag begrenset mulighet for å kontrollere strømregninga opp mot prisen og avtalen de inngikk med strømselskapet, sier seksjonssjef Torfinn Jonassen fra Reguleringsmyndigheten for energi (RME) i Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE).

- Vi arbeider derfor med en forskriftsendring for få bedre opplysninger på strømselskapenes fakturaer, sier Jonassen videre.

Under strømbransjens markedskonferanse i Oslo nylig, der Din Side var til stede, snakket Jonassen om disse nye fakturakravene, hva de vil bety for bransjen og forbrukerne.

- Mangelfullt og vanskelig

RME har ansvaret for oppfølging av en forskrift som blant annet regulerer kravene til utforming av strømfakturaene til forbrukerne. 

- Vi mener at opplysningene som finnes på strømfakturaen i dag er mangelfulle og gjør det vanskelig for kundene å få oversikt over hva de faktisk har betaler, sier seksjonssjef Jonassen.

- Særlig gjelder dette forbrukere som har spotprisavtaler, ei kundegruppe som utgjør det rundt 75 prosent av norske husholdninger, sier han.

UTROLIG STRØMSPARING: Superenkle grep kutter forbruket. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Dette er de nye kravene

Et vesentlig konkurranseelement i strømavtalene er påslaget strømselskapene legger på toppen av den aktuelle spotprisen, et påslag selskapene opplyser om på nettsidene sine og sammenligningstjenesten Strømpris.no.

- Men mange strømselskap viser ikke dette påslaget på regningene sine. Konsekvensen er at det blir det krevende for kunden å finne ut om mottatt faktura samsvarer med strømavtalen de har inngått, sier Jonassen.

Derfor innebærer de nye fakturakravene RME jobber med at det tydelig skal kommer fram hvor stort påslag på spotprisen strømselskapene tar. I tillegg skal strømavtalens navn og varighet oppgis på fakturaen.

- Dette er et prioriterte tiltak for å forbedre sluttbrukermarkedet for strøm, understreker Jonassen.

RME tar sikte på å sende forslaget til fakturakrav på høring før nyttår, og at endringene vil tre i kraft fra 1. juli 2022.

- Gledelig

Forbrukerrådet er svært fornøyd med de varslede strømfaktura-endringere:

- Vi er svært glade for at det nå tas grep om informasjonen på strømregninga. Dette gjør at det blir svært mye enklere å vite hva vi faktisk betaler og sammenligne med andre strømavtaler i markedet, sier forbrukerjurist Thomas Iversen til Din Side.

- I dag er det tilnærmet umulig å sammenligne ulike avtaler basert på faktura. Mange strømkunder aner rett og slett ikke hva som er en billig og hva som er en dyr strømavtale, ei heller hva som er en kortvarig og langvarig pris, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer