Varsler prissjokk på mat

Kan øke kraftig neste år.

PRISVEKST: Matvareprisene har økt over 10 prosent det siste året. Neste år kan det bli enda dyrere. Foto: Malin Iden
PRISVEKST: Matvareprisene har økt over 10 prosent det siste året. Neste år kan det bli enda dyrere. Foto: Malin Iden Vis mer
Publisert

2022 har vært preget av økte priser og utgifter på flere fronter. Prisen på strøm har regelrett skutt i været, styringsrenta er på sitt høyeste på flere år og mellom november 2021 og november 2022 økte matvareprisene med over 10 prosent, ifølge tall fra SSB.

I februar kan du forvente deg ytterligere økning i dagligvareprisene.

Forventer kraftig prisøkning

NRK skriver at kilder i butikkjedene, som de har vært i kontakt med, sier at prisøkningene kan bli opp mot 10 prosent. Samtidig presiseres det at resultatet ennå ikke er klart.

Nortura bekrefter overfor NRK at prisene vil øke fra 1. februar og begrunner det blant annet med økte strømutgifter.

- Økte strømutgifter i høst alene utgjør dobbelt så mye som overskuddet var i fjor, sier kommunikasjonssjef Kjell Rakkenes.

Utgiftene må fordeles mellom bonde, industri, handel og forbrukere.

- Det betyr at alle må ta sitt, og det betyr dessverre at prisene ut mot kunder må øke, sier Rakkenes til NRK.

Leverandørene har anledning til å øke prisene to ganger i året, hvor 1. februar er en av disse datoene.

- Flere leverandører har allerede vært ut i media og varslet prisøkninger på grunn av økte kostnader. Hvordan dette vil slå ut på prisene til kundene, kan vi av konkurransehensyn ikke kommentere, men prisene vil mest sannsynlig øke ytterligere fra dagens nivåer, skriver Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop Norge, i en SMS til DinSide.

Orkla har varslet prisoppgang

I oktober varslet Orkla dyrere varer fra 2023 etter at de la fram driftsresultatet for tredje kvartal der de økte inntektene fra tilsvarende periode i fjor med 12 prosent og driftsresultatet med 29 prosent.

- Orkla har gjennomført nødvendige prisøkninger for å kompensere for økte kostnader på våre innsatsfaktorer, uttalte konsernsjef Nils K. Selte i oktober.

Han fortalte samtidig at konsernet har et etterslep på sine innkjøpskostnader, og at de i hovedsak har inngått langsiktige kontrakter og opererer i mindre grad i det såkalte spotmarkedet.

- Vi ser nå at inflasjonen treffer bredbasert i hele verdikjeden, og kostnadsøkningene vil fortsette inn i 2023. Dessverre må vi foreta ytterligere prisøkninger, samtidig som vi vil iverksette nye tiltak for å redusere vår kostnadsbase.

Strømstøtte til bedrifter

Næringsminister Jan Christian Vestre varslet fredag at stortinget har besluttet å gi strømstøtte til 3200 bedrifter av en pott på 2,8 milliarder kroner.

Da forslaget til strømstøtte ble lagt fram i september, uttalte Trine Hasvang Vaag, styreleder i Nortura, til FriFagbevegelse at den ikke ville hjelpe større bedrifter som Nortura ettersom det ble satt et tak på tilskudd til 3,5 millioner kroner.

Selskapet forventer å få strømkostnader på en halv milliard kroner i år. Til sammenlikning lå de på 150 millioner kroner i fjor.

- Uforklarlig prisvekst

Så langt i år er snittprisen på strøm rundt 200 øre per kilowattime i de tre sørlige strømregionene i landet. Til sammenlikning var snittprisen i 2021 rundt 76 øre per kWt og i 2020 snaut 10 øre per kWt.

Selv om strømprisene er unormalt høye, mener matvareøkonomi Ivar Pettersen i Alo-Analyse at dagligvarebransjen ikke behøver å øke prisene så mye som de gjør.

- Prisveksten er uforklarlig, sier Pettersen til NRK.

I grafen under kan du søke opp og sjekke prisveksten på en rekke matvarer mellom november 2021 og 2022.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer