Varsler «real kalddusj» for husholdningene

Bratte og hyppige renteøkninger vil gi husholdningene en real kalddusj, mener DNB. Banken varsler resesjon i Europa og en kraftig vekstbrems her hjemme.

STIGE: Strømprisen kommer til å stige til nye høyder denne vinteren. Bratte og hyppige rentehevinger og høy prisvekst vil utgjøre en real kalddusj for husholdningene, tror DNB Markets. Foto: Terje Bendiksby / NTB
STIGE: Strømprisen kommer til å stige til nye høyder denne vinteren. Bratte og hyppige rentehevinger og høy prisvekst vil utgjøre en real kalddusj for husholdningene, tror DNB Markets. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norges Bank har fått betydelig hastverk med å stramme inn pengepolitikken, påpeker DNB Markets i sin siste prognoserapport. Sentralbanken her hjemme synes til en viss grad å følge samme mentalitet som kollegaene hos handelspartnerne: Sette opp styringsrenta raskere enn varslet i et forsøk på å få kontroll på prisveksten.

- Bratte og hyppige rentehevinger, myntet på å kjøle ned økonomien og dermed stagge varigheten av den uvanlig høye prisveksten, vil utgjøre en real kalddusj for husholdningene. Tross alt er norske husholdninger tungt forgjeldet og med nesten utelukkende flytende renter på sine lån, skriver DNB Markets i rapporten, som ble lagt fram torsdag formiddag.

Sentralbanken satte opp styringsrenta med 0,5 prosentpoeng til 1,75 prosent i forrige uke, og varslet samtidig at styringsrenta skal raskere opp enn tidligere signalisert. Risikobildet tilsier at renta skal videre opp i september, ifølge sentralbanksjef Ida Wolden Bache.

Spår resesjon i Europa

Prisveksten har vært betydelig høyere enn anslått og er klart over målet på 2 prosent. Det er høy aktivitet og lite ledig kapasitet i norsk økonomi. Arbeidsledigheten har falt litt mer enn ventet og er på et svært lavt nivå, framhever sentralbanken i sin begrunnelse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.