Varsler tiltak: - Bekymret

Regjeringen vil ta grep etter at tallene fra SSBs prisoversikt ble presentert.

PROBLEMATISK: Ole Henrik Krat Bjørkholt, statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, forteller at dagens virkemidler for å fremme sunt kosthold ikke har fungert godt nok. Illutrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
PROBLEMATISK: Ole Henrik Krat Bjørkholt, statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, forteller at dagens virkemidler for å fremme sunt kosthold ikke har fungert godt nok. Illutrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Statistisk sentralbyrå (SSB) ferske prisoversikt fra mars 2022 til mars 2023 viser at ni av de ti matvarene som har økt mest i pris er sunne matvarer.

Det fikk ernæringsfysiologene Marte Ulltang, Karoline Steenbuch Lied og Mina Gerhardsen i Nasjonalforeningen for folkehelsen til å reagere.

- Myndighetene må komme på banen og ta mer styring over prisene. For slik prisene er nå, er det ikke lett å følge et kosthold som er basert på Helsedirektoratets anbefalinger, fortalte Steenbuch Lied til DinSide.

Nå forteller statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Ole Henrik Krat Bjørkholt, til DinSide at prisutviklingen bekymrer regjeringen.

- Vi ønsker å gjøre det lettere for folk å ta sunne valg som fremmer god helse, også når det gjelder kosthold, og prisutviklingen det refereres til bekymrer oss. Det er markedet som i utgangspunktet styrer prisene, men det er uheldig når sunnere varene blir dyrere og snacks og godteri billigere.

Vil ta grep

Statssekretæren mener at dagens virkemidler for å fremme sunt kosthold ikke har fungert godt nok.

- Derfor varslet vi i folkehelsemeldingen at vi setter i gang et eksternt utredningsarbeid for å finne effektive tiltak for dette. For å lykkes med kostholdsarbeidet må vi se på flere forhold enn priser, slik som tilgjengelighet, kunnskap, praktiske matlagingsferdigheter og informasjonsarbeid, men økonomiske virkemidler er en del av helheten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer