Varsler tiltak: - Bekymret

Regjeringen vil ta grep etter at tallene fra SSBs prisoversikt ble presentert.

PROBLEMATISK: Ole Henrik Krat Bjørkholt, statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, forteller at dagens virkemidler for å fremme sunt kosthold ikke har fungert godt nok. Illutrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
PROBLEMATISK: Ole Henrik Krat Bjørkholt, statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, forteller at dagens virkemidler for å fremme sunt kosthold ikke har fungert godt nok. Illutrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Statistisk sentralbyrå (SSB) ferske prisoversikt fra mars 2022 til mars 2023 viser at ni av de ti matvarene som har økt mest i pris er sunne matvarer.

Det fikk ernæringsfysiologene Marte Ulltang, Karoline Steenbuch Lied og Mina Gerhardsen i Nasjonalforeningen for folkehelsen til å reagere.

- Myndighetene må komme på banen og ta mer styring over prisene. For slik prisene er nå, er det ikke lett å følge et kosthold som er basert på Helsedirektoratets anbefalinger, fortalte Steenbuch Lied til DinSide.

Nå forteller statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Ole Henrik Krat Bjørkholt, til DinSide at prisutviklingen bekymrer regjeringen.

- Vi ønsker å gjøre det lettere for folk å ta sunne valg som fremmer god helse, også når det gjelder kosthold, og prisutviklingen det refereres til bekymrer oss. Det er markedet som i utgangspunktet styrer prisene, men det er uheldig når sunnere varene blir dyrere og snacks og godteri billigere.

Vil ta grep

Statssekretæren mener at dagens virkemidler for å fremme sunt kosthold ikke har fungert godt nok.

- Derfor varslet vi i folkehelsemeldingen at vi setter i gang et eksternt utredningsarbeid for å finne effektive tiltak for dette. For å lykkes med kostholdsarbeidet må vi se på flere forhold enn priser, slik som tilgjengelighet, kunnskap, praktiske matlagingsferdigheter og informasjonsarbeid, men økonomiske virkemidler er en del av helheten.

Bjørkholt forklarer videre at Helse- og omsorgsdepartementet allerede har et etablert samarbeid med matvarebransjen.

- Prisvirkemidler er ikke en del av avtalen, men samarbeidet forplikter bransjen til jobbe for økt forbruk av matvarer vi bør spise mer av, samtidig som bransjen skal redusere innholdet av tilsatt sukker, mettet fett og salt i sine produkter. Vi er også i gang med å se på hvordan barn og unge bedre kan beskyttes mot markedsføring av usunn mat og drikke.

DYRE MATVARER: Synes du også at maten har blitt veldig dyr? Vi har tre veldig gode tips til deg som vil spare litt penger når du er på butikken. Video: Embla Hjort-Larsen / Elisabeth Dalseg. Vis mer

Statssekretæren trekker også fram at god konkurranse er viktig for at forbrukerne skal få et godt utvalg til lavest mulige priser.

- Regjeringen jobber med en rekke tiltak knyttet til konkurranseforholdene i dagligvarebransjen, og har blant annet lagt fram en 10-punktsplan som skal bidra til bedre utvalg og lavere matvarepriser til forbrukerne.

- Vi er urolige

Etter at prisoversikten kom ut mente ernæringsfysiologene at økningen var bekymringsfull.

- Jeg blir egentlig bare lei meg. Er det noe vi nordmenn trenger, så er det å spise mer av frukt og grønt og fisk. Vi får i oss altfor mye sukker, og altfor mye salt fra ultraprosessert mat. Disse varene øker ofte ikke like mye i pris som de sunne matvarene, fortale fagansvarlig for kosthold i Roede, Karoline Steenbuch Lied, til DinSide om prishoppet for sunnere matvarer.

- De med lav inntekt må bruke hele 39 prosent av budsjettet sitt for å følge kostrådene, viser nye tall fra Folkehelseinstituttet. Med økende priser blir det enda vanskeligere for flere å kunne legge laks, epler og tomater i handlekurven. Vi er urolige for at mange nå opplever at de ikke har råd til å velge sunt. Det er alvorlig for helsa vår, forklarte Gerhardsen til DinSide.

Klinisk ernæringsfysiolog Marte Ulltang fortalte at prisøkningen bidrar til å øke de store sosioøkonomiske forskjellene når det kommer til kosthold og levevaner.

- Dette bidrar til å forsterke det, og gjør at folk må bli mer beviste og tilegne seg mer kunnskap om hvordan man kan leve sunnere på en billigere måte. Det er ikke noe å legge skjul på. For noen er det krevende og det er ikke alle som har kapasitet til det, sa hun til DinSide.

Roede AS er eid av Aller Media, som også eier DinSide og Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer