Vaskemidler gir astma

Vanlige vaskemidler kan utløse astma hos barn. Det mener forskere som nå advarer mot bruken.

Publisert
Sist oppdatert

Over ti prosent av alle norske barn har problemer med astma. Og stadig flere barn utvikler forskjellige former for astma og allergier.

Anfallene med tung pust og hoste kan utløses av mange forskjellige årsaker, som tobakksrøyk, støv eller fysisk aktivitet.

Skylder på vaskemidleneNå mener australske forskere at foreldre som har barn som er utsatt for astma, også burde se nærmere på hvordan de bruker vaskemidler i huset.

En undersøkelse av 88 barn med astma viser nemlig at risikoen for å oppleve anfall er fire ganger så stor når barna utsettes for såkalte flyktige organiske forbindelser.

Dette er stoffer som vi blant annet finner i løsemidler, maling, lakk, luftfriskere og vaskemidler.

Innendørs forurensing- Våre studier bekrefter oppfatningen om at eksponering for innendørs forurensing er viktig for utviklingen av astma, skriver forskningsleder Krassi Rumchev i sin rapport.

- Disse stoffene er også kjent for å være kreftfremkallende, og noen av dem har sterk sammenheng med utviklingen av astma. Det er derfor viktig at vi får en bedre forståelse av hvilke faktorer som påvirker konsentrasjonen av slike stoffer innendørs, skriver forskerne i følge telegrambyrået Reuters.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.