- Vasker ikke vekk bakterier

Å endre vaskerutinene på sykehusene kan redusere antall bakterieinfeksjoner, mener britisk ekspert. - Flott utspill, sier norsk ekspert.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Meticilinresistente gule stafylokokker (MRSA) er en bakterietype som er årsak til infeksjoner hos mennesker både i og utenfor sykehus. Bakterien er motstandsdyktig mot svært mange av de vanlige typene antibiotika.

Nå sier den britiske mikrobiologen Dr. Stephanie Dancer at renhold på sykehus bør rettes spesielt mot objekter som ofte berøres. Hun mener sengetøy, badekåper og bord er vanligere kilder til bakterien enn gulv, ifølge det medisinske tidsskriftet The Lancet.

I Norge er MRSA mindre utbredt enn i de fleste andre land. De siste årene har det imidlertid vært en økning av MRSA-infeksjoner i Norge.

MRSA-infeksjon har vært meldingspliktig til Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) fra 1995. Ifølge MSIS ble det i 2001 meldt om 122 tilfeller mens det i 2006 ble det meldt om 335 infeksjoner.

I Storbritannia er situasjonen en litt annen: Der har antall MRSA-tilfeller falt de siste årene, men de siste tallene viser likevel litt over 6.000 tilfeller i løpet av det siste året.

Les også: Går du med kjøttetende bakterier i gymbagen?

Vasker bare skitne overflaterMen selv med en viss reduksjon klarer britene likevel ikke å møte myndighetenes ambisjoner om å halvere antall MRSA-tilfeller innen neste år, i forhold til 2004-tallene

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer