Våte drømmer forstyrrer søvnen

Fukt i huset kan gi søvnproblemer.

Publisert
Sist oppdatert

40 prosent av alle som bor i en bolig med fukt i gulvet har søvnproblemer, viser verdens største undersøkelse av forholdet mellom bomiljø og søvnproblemer.

Drøyt 16.000 kvinner og menn i Norge, Danmark, Estland Sverige deltok i studien, skriver den svenske avisen Upsala Nya Tidning.

En mulig forklaring er at fuktskadet plast og tre avgir gasser som irriterer luftveiene, sier forskerne.

- Resultatene tyder på at forbedringer i byggeprosessen og ventilasjonen i boligene kan minske forekomsten av søvnproblemer, sier Christer Janson ved Akademiska sjukhusets lunge- og allergiklinikk i Uppsala til avisen. Han er en av de ansvarlige bak studien.

Deltagerne i studien svarte på et omfattende spørreskjema, og oppga blant annet om de hadde vanskelig for å sovne, våknet ofte om natten eller hadde vanskelig for å få sove etter å ha våknet veldig tidlig om morgenen.

Det var også spørsmål om det var tydelige tegn på fuktskader i boligen, noe nesten 3000 oppga at det var.

Blant personene som hadde en eller annen form for fukt i boligen oppga nesten 30 prosent at de hadde søvnproblemer - seks prosent fler enn i gruppen som ikke hadde oppdaget noe fukt. Blant dem som hadde oppdaget fukt i gulvet sov nesten 40 prosent dårlig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer