Bruke kort eller kontant?

- Ved strømbrudd vil verken kortterminal eller kontantkassen fungere

Selv om du har kontanter i lommeboka, er det ikke sikkert at du kan bruke dem ved strømbrudd.

TASTE KODE ELLER GI I KRONE?: De fleste velger å betale med kort, enten om beløpet er høyt eller lavt. Men hva om strømmen går eller systemet svikter? Ifølge Nets vil dette påvirke begge betalingsmåtene. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix.
TASTE KODE ELLER GI I KRONE?: De fleste velger å betale med kort, enten om beløpet er høyt eller lavt. Men hva om strømmen går eller systemet svikter? Ifølge Nets vil dette påvirke begge betalingsmåtene. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skal du ut og handle, har du vanligvis to betalingsvalg; kort eller kontant.

Utviklingen i Norge går mot mer kort- og girobetalinger, og mindre bruk av småpenger og sedler, viser en rapport fra Forbrukerrådet. Likevel er etterspørselen etter kontanter fortsatt stor.

Andelen kontanter i omløp er konstant rundt 50 milliarder kroner de siste årene.

- Vi mener det er viktig at det eksisterer flere typer betalingsmidler, både fordi de har ulike egenskaper og fordi det bidrar til konkurranse, sier Jorge Jensen, fagdirektør for finans i en pressemelding.

Forbrukerrådet mener at de fysiske pengene har overtak i visse situasjoner, spesielt dersom det elektriske betalingssystemet ikke fungerer som det skal eller slutter å fungere helt.

- Derfor er det viktig at norske banker har etablert løsninger som sikrer at kundene kan disponere kontanter i slike krisesituasjoner, sier Jensen.

Kontanter krever også strøm

På den andre siden er det også slik at betaling med kontanter krever strøm i mange tilfeller. I matbutikker, for eksempel, mottas og utleveres pengene gjennom automater.

Nets er Norges største leverandør av betalingsterminaler og behandler de fleste korttransaksjonene som gjøres her til lands.

Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet. Foto: Ole Walter Jacobsen.
Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet. Foto: Ole Walter Jacobsen. Vis mer

- Ved strømbrudd vil verken kasse eller betalingsterminal fungere. Det vil i praksis si at de fleste butikker ikke kan håndtere en betaling, uavhengig av om denne er kort- eller kontantbasert, sier pressesjef Stein-Arne Tjore.

Forbrukerrådet er opptatt av at bankene skal ha kontanter liggende for å avlaste behovet i en krisesituasjon.

- Her er vi på linje med Finanstilsynet og Norges bank. Det er derfor ikke gitt at forbrukere skal måtte se seg nødt til å oppbevare store mengder penger hjemme, sier finansdirektør Jensen til Dinside.

Det finnes nødløsninger

Bank Axept, det nasjonale kortsystemet, har en reserveløsning terminalene automatisk benytter seg av hvis de ikke får kontakt med Nets eller datasentralene som bankene benytter, ifølge Tjore.

I de aller fleste tilfellene dekker disse reserveløsningene behovene. Det som eventuelt kan bli et problem er beløpsgrensene som gjelder for kortene, samt hvilke kort som ikke omfattes av løsningen.

- Beløpsgrensen settes av den enkelte bank og kan være ulik. Det vil si at du trolig vil få handlet matvarer innenfor visse begrensninger, mens større beløp ikke vil bli godkjent, sier Tjore.

Enkelte ungdomskort inkluderes heller ikke i reserveløsningene.

Sårbart for strøm- og systemsvikt

Mulighetene for å ta ut penger av minibank ved strømbrudd eller systemsvikt, vil være avhengig om problemet er lokalt eller i en datasentral.

- Lokalt strømbrudd vil gjøre det umulig å bruke minibanker, banker og betalingsterminaler, sier Tjore.

Datasentralene har imidlertid løsninger for nødstrøm, som skal slå inn ved strømbrudd. Systemsvikt er et spørsmål om omfang og hva som er feil, men alle datasentraler har ulike back-up og nødløsninger for dette også, ifølge Tjore.

- Tradisjonelt sett har Norge en velfungerende infrastruktur for kortbetalinger, som inkluderer alle involverte datasentraler, legger han til.

- Kontantløst samfunn er prematurt

Når det gjelder fordelene og ulempene med kortbetaling, har Nets gjennomført markedsundersøkelser hvor forbrukerne mener det er positivt at kortbruk er enkelt, tilgjengelig, hurtig og at de slipper nettopp kontanter.

- Ulempene med kortbetaling er relativt små, men det finnes alltid en mulighet for at kortet kan bli misbrukt, sier pressesjef Tjore.

I debatten om et kontantløst samfunn, påpeker han at dette kan være fordelaktig i enkelte bransjer, for å hindre svinn, tap og tyveri.

- Kontanthåndtering gir nok betydelig mer arbeid og kostnader for butikkene enn kortbetalinger, sier Tjore.

I Forbrukerrådets rapport kommer det fram at 21 prosent av oss bruker kontanter i løpet av en tilfeldig valgt ukedag, et resultat som gjorde inntrykk på Jensen. Litt mindre enn tre prosent av betalingstransaksjonene vi gjør, utføres med kontanter.

- Dette tilsier at det er prematurt å snakke om Norge som et kontantløst samfunn, selv om mange kunne ønske seg det, sier han.

Tjore i Nets er enig i at det er forbrukerne som til syvende og sist velger. De vil nok velge den eller de løsningene som er enklest å bruke, tror han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer