Bruke kort eller kontant?

- Ved strømbrudd vil verken kortterminal eller kontantkassen fungere

Selv om du har kontanter i lommeboka, er det ikke sikkert at du kan bruke dem ved strømbrudd.

TASTE KODE ELLER GI I KRONE?: De fleste velger å betale med kort, enten om beløpet er høyt eller lavt. Men hva om strømmen går eller systemet svikter? Ifølge Nets vil dette påvirke begge betalingsmåtene. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix.
TASTE KODE ELLER GI I KRONE?: De fleste velger å betale med kort, enten om beløpet er høyt eller lavt. Men hva om strømmen går eller systemet svikter? Ifølge Nets vil dette påvirke begge betalingsmåtene. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skal du ut og handle, har du vanligvis to betalingsvalg; kort eller kontant.

Utviklingen i Norge går mot mer kort- og girobetalinger, og mindre bruk av småpenger og sedler, viser en rapport fra Forbrukerrådet. Likevel er etterspørselen etter kontanter fortsatt stor.

Andelen kontanter i omløp er konstant rundt 50 milliarder kroner de siste årene.

- Vi mener det er viktig at det eksisterer flere typer betalingsmidler, både fordi de har ulike egenskaper og fordi det bidrar til konkurranse, sier Jorge Jensen, fagdirektør for finans i en pressemelding.

Forbrukerrådet mener at de fysiske pengene har overtak i visse situasjoner, spesielt dersom det elektriske betalingssystemet ikke fungerer som det skal eller slutter å fungere helt.

- Derfor er det viktig at norske banker har etablert løsninger som sikrer at kundene kan disponere kontanter i slike krisesituasjoner, sier Jensen.

Kontanter krever også strøm

På den andre siden er det også slik at betaling med kontanter krever strøm i mange tilfeller. I matbutikker, for eksempel, mottas og utleveres pengene gjennom automater.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer