Vedfyring mye billigere

Strømmen er nå dyrere enn i januar. Nå koster den over to kroner per kilowattime om man tar med nettleie og avgift, og det er mye rimeligere å fyre med ved. Blir vinteren kald, kan det dog bli utsolgt.

VEDFYRING-TRIKSET: Visste du at det lønner seg å fyre opp i peisen fra toppen? Det gir både mer effektiv og billigere fyring, og du fyrer mer helsevennlig fordi partikkelutslippene halveres, ifølge FHI. Video: Berit B. Njarga. Klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå tar strømprisene helt av! Fredag morgen kostet strømmen over to kroner kilowattimen (kWh) for forbrukere i Sør-Norge.

Den rene spotprisen er 1,53 kroner per kWh for Sør-Norge fredag 17. september. Med nettleie og avgifter gir dette priser på mer enn to kroner per kWh. Det er den høyeste noensinne på denne tiden av året.

Klart billigere

Prisen på ved har også gått opp de siste årene, men det er allikevel den klart billigste energikilden.

Kjøper man ved i større mengder – 1000-literssekker eller paller, er prisen noe over en krone per kilowatt, skriver Norske Varme i en pressemelding. Altså kan oppvarming med ved koste rundt halvparten av det du betaler for strømmen. Stiger strømprisene enda mer, vil besparelsen være høyere.

Da Dinside skrev om hva det kostet å fyre med ved i 2019, viste det seg at en sekk med 1000 liter ved ville gi varme tilsvarende 1300 kWh når vi tar høyde for både luft i sekken og virkningsgraden på en typisk vedovn. Prisene på ved varierer selvsagt rundtom, men en kjapp prissjekk (17. september 2021) viser at du kan regne med priser på rundt en tusenlapp for 1000 liter om du henter veden selv, som da altså vil gi deg en kWh-pris på cirka 80 øre om vi ser bort fra kostnadene ved å hente den.

Foreslår å fjerne krav

Regjeringen har dog sendt ut et forslag om at det ikke skal være krav om skorstein i nye boliger.

- Vedfyring er jo det eneste som alltid gir varme, også når strømmen går. Ved siden av hyggen, er det stor beredskap, og dessuten god økonomi for husholdningene. Hvis det ikke fortsetter å være en standard blir det bare de med god råd som får et ildsted i framtidas hjem, sier Brede Børud, styreleder i Norsk Varme.

Ønsker nasjonalt forbud

Tidligere i år skrev vi om at Norsk Varme, bransjeorganisasjonen for miljøvennlige ildsteder, ønsker et nasjonalt forbud mot vedfyring i gamle ovner for å få ned utslippene.

De viser til at over 40 prosent av norske hjem har en gammel ovn i bruk, ifølge tall fra Norstat.

I følge Norsk Varme ligger dessuten Norge og Skandinavia i forkant med å utvikle verdens mest rentbrennende ovner, som gir en betraktelig reduksjon i mengden svevestøv.

Samtidig mener de at vedfyring er nødvendig både med tanke på beredskap, siden mange nordmenn ikke har andre alternativer utover bruk av strøm, og grunnet strømkapasiteten.

Slik som strømprisene er nå, er også vedfyring det billigste alternativet for varme.

Kan bli utsolgt

Nationen melder i dag at de høye strømprisene har satt fart på vedsalget.

– Vi forventer fortsatt noe bruk av hjemmekontor i vinter, litt mer før tida med korona. Så hvis det blir kaldt, forventer vi en etterspørsel over normalen for en kald vinter. Da kan det bli tomt for norsk ved igjen, sier Sveinung Moesgaard Skjesol ved Oslo Vedsentral til avisen.

Byggevarekjeden Obs Bygg har bestilt inn nesten to millioner sekker med ved og nesten 400.000 esker med fyringsbriketter og ruster dermed opp til en vintersesong med høy etterspørsel.

Formidlingstjenesten Kortreist ved rapporterer om at etterspørselen er høy om dagen, og at de ser for seg å omsette for det dobbelte av hva de gjorde i fjor.

Sliter du med å få fyr på peisen? Slik kan du raskt få fyr:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer