Vedfyring mye billigere

Strømmen er nå dyrere enn i januar. Nå koster den over to kroner per kilowattime om man tar med nettleie og avgift, og det er mye rimeligere å fyre med ved. Blir vinteren kald, kan det dog bli utsolgt.

VEDFYRING-TRIKSET: Visste du at det lønner seg å fyre opp i peisen fra toppen? Det gir både mer effektiv og billigere fyring, og du fyrer mer helsevennlig fordi partikkelutslippene halveres, ifølge FHI. Video: Berit B. Njarga. Klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå tar strømprisene helt av! Fredag morgen kostet strømmen over to kroner kilowattimen (kWh) for forbrukere i Sør-Norge.

Den rene spotprisen er 1,53 kroner per kWh for Sør-Norge fredag 17. september. Med nettleie og avgifter gir dette priser på mer enn to kroner per kWh. Det er den høyeste noensinne på denne tiden av året.

Klart billigere

Prisen på ved har også gått opp de siste årene, men det er allikevel den klart billigste energikilden.

Kjøper man ved i større mengder – 1000-literssekker eller paller, er prisen noe over en krone per kilowatt, skriver Norske Varme i en pressemelding. Altså kan oppvarming med ved koste rundt halvparten av det du betaler for strømmen. Stiger strømprisene enda mer, vil besparelsen være høyere.

Da Dinside skrev om hva det kostet å fyre med ved i 2019, viste det seg at en sekk med 1000 liter ved ville gi varme tilsvarende 1300 kWh når vi tar høyde for både luft i sekken og virkningsgraden på en typisk vedovn. Prisene på ved varierer selvsagt rundtom, men en kjapp prissjekk (17. september 2021) viser at du kan regne med priser på rundt en tusenlapp for 1000 liter om du henter veden selv, som da altså vil gi deg en kWh-pris på cirka 80 øre om vi ser bort fra kostnadene ved å hente den.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer