Vegetarmat for hjertet

Kan du gjøre noe for å holde hjertet og blodomløpet i form? Spis mer grønnsaker, er svaret til amerikanske forskere.

Publisert
Sist oppdatert

I følge amerikansk forskning og forsøk på mus, mener ekspertene at et kosthold rikt på grønn mat kan gjøre godt for hjertet, skriver BBC.

Resultatene fra studien viser at musene, som ble foret med en grønnsaksblanding som inkluderte gulrøtter og erter, reduserte opphopning i fettlagre med 38 prosent.

Eksperter i Norge er også enige, selv om denne studien kun er en bekreftelse på tidligere studier gjort på samme område.

- Denne studien føyer seg til en rekke studier som viser at grønn mat er hjertevennlig. Mye tyder på at det er antioksidantene i grønnsakene som reduserer harskningen, sier indremedisiner Fedon Lindberg.

Selv om stadig færre av oss rammes av hjerteinfarkt, viser beregninger at rundt 12 000 - 15 000 nordmenn får akutt hjerteinfarkt i Norge hvert år.

Hjerteinfarkt oppstår oftest som følge av åreforkalkning og vi får flest infarkt på morgenkvisten.

VegetarmusForskerne ved Wake Forest University School of Medicine i North Carolina, gjorde forsøkene sine på mus som ble oppdrettet slik at de raskt utviklet åreforkalkning - som defineres som fortykkelse og stivhet av pulsårene som et resultat av opphopning av fettstoffer (kolesterol) og kalk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer