Veien til orgasme

Ikke alle får orgasme like lett, og noen lever et helt liv uten å oppnå en slik seksuell lykke. - Din seksuelle kapasitet er kanskje langt større enn det du har trodd, skriver psykolog Elsa Almås. [Her kan du diskutere orgasmens mysterier med andre Mozon-lesere.]

Publisert
Sist oppdatert

Elsa Almås
Psykolog og sexolog

Er fenomenet orgasme oppskrytt, eller er orgasmen det egentlige mål for seksualiteten? Meningene kan være delte, og av flere grunner vil mange kvinner ha et problematisk forhold til fenomenet orgasme. Kvinners vei til orgasme kan være preget av hardt og systematisk arbeid, av frustrasjon, av tilfeldigheter, av ren flaks, eller av lekende utforsking.

Flere erogene soner
Muligheten for å få orgasme finnes hos alle friske barn allerede fra fødselen - og det er observert og beskrevet orgasme hos både gutter og jenter som er under ett år gamle. Barn får ikke bare orgasme ved å stimuleres på kjønnsorganene - hele kroppen er en potensiell erogen sone, og det er for eksempel rapportert at en kan få orgasme ved å bli strøket på innsiden av armen eller på ryggen.

Muligheten for å få orgasme ved stimulering andre steder på kroppen enn kjønnsorganene er også beskrevet av mennesker som har vært utsatt for trafikkulykker, og som har mistet følsomhet og reaksjonsevne i kjønnsorganene. Den seksuelle kapasiteten er fremdeles intakt, og de har derfor kunne lære å oppnå orgasme ved stimulering av andre erogene kroppssoner.

Halvparten av kvinnene får orgasme
Orgasmekapasiteten er svært udemokratisk fordelt, noen har fått orgasme fra de var ganske små, andre strever hele livet med å få den etterlengtede orgasmen. En norsk undersøkelse viser at 56 prosent av alle kvinnene i undersøkelsen fikk orgasme ofte eller alltid.

I denne undersøkelsen er det stor overensstemmelse mellom kvinnenes og mennenes opplevelse av kvinners orgasme: 59 prosent av mennene mente at partneren ofte eller alltid får orgasme. I en svensk undersøkelse opplyste hver femte kvinne (20 prosent) at de hadde problemer med å få orgasme, men knapt halvparten av disse følte at dette var noe problem.

De som spiller orgasme, finnes fremdeles: To prosent av kvinnene (ingen menn) i den norske undersøkelsen opplyste at de ofte eller alltid later som de får orgasme ved samleie. 23 prosent av mennene og 18 prosent av kvinnene opplyste at de ofte eller alltid fikk orgasme sammen med partneren.

Mange tror at alle menn alltid får orgasme. I den norske undersøkelsen viste det seg at det bare var åtte av ti (78 prosent) menn som ofte eller alltid fikk orgasme ved samleie. Hyppigheten av orgasme for både kvinner og menn var størst i aldersgruppen 25-39 år, hvor 76 prosent rapporterte at de nesten alltid fikk orgasme. 12 prosent av kvinnene og 5 prosent av mennene opplyste at de sjelden eller aldri fikk utløsning/orgasme ved samleie.

Fordel og ulempe for gutter
Grunnen til at det synes å være vanskeligere for kvinner enn for menn å få orgasme kan være at det er så mye lettere for guttene å oppdage penis og de muligheter den gir for nytelse, enn det er for jenter å lære å stimulere sine erogene soner til orgasme. Mens guttene har den fordelen at de lett finner frem til onaniens muligheter, er det en ulempe at mange aldri oppdager at de har andre erogene soner enn penis.

Klitoris
Kvinners orgasme har vært studert og forsket på i årevis, og hele tiden kommer det frem nye oppdagelser, til noens fortvilelse og andres glede. Fortvilet blir den som tror at orgasmen er en funksjon som eksisterer likt hos alle, og den som tror det er noe galt med en om en ikke opplever orgasmen slik en føler at den burde være. Det kan imidlertid være en glede dersom en uten å oppleve noe prestasjonspress, kan utforske nye muligheter ved kroppen.

Det er beskrevet en rekke kilder til kvinners orgasme. Klitoris var en favoritt hos feministiske forskere i 70-årene, og Shere Hite, som gjorde en stor undersøkelse blant amerikanske kvinner, fant at mens nesten ni av ti kvinner (88 prosent) rapporterte at de hadde orgasme, var det kun en av tre eller 30 prosent som fikk orgasme ved samleie.

Det er ingen tvil om at mange kvinner lærer å få orgasme ved selv å stimulere klitoris, og foretrekker at partneren (eller de selv) stimulerer klitoris også mens penis er inne i skjeden.

G-punktet og andre følsomme soner
I 1982 presenterte de tre amerikanske forskerne Alice Ladas, Beverly Whipple og John D. Perry teorien om G-punktet, som kilde til vaginale orgasmer. Josephine Lowndes Sevely presenterte i 1987 en ny teori om kvinners seksualitet i boken Eve's Secret . Hun påpeker her for eksempel at det glatte området ved inngangen til skjeden tilsvarer glans på penis, og er et område svært mottakelig for seksuell stimulering. Hun hevdet også at andre følsomme soner som kan stimuleres til orgasme, er det kjøttfulle området mellom skjeden/penis og endetarmen, og området rundt endetarmsåpningen hos både menn og kvinner. Det er allment kjent blant homoseksuelle menn at prostatamassasje via anus er en sikker kilde til orgasme.

En fransk orgasmeforsker har påvist at livmorhalsen (innerst i skjeden) og et område langs skjedeveggen som ligger ovenfor G-punktet, men foran livmorhalsen, også er følsomme områder som kan stimuleres til orgasme.

Ulike typer orgasme
Det som også kan være interessant å vite, er at det ikke bare er mange forskjellige områder der du kan stimuleres til orgasme, men det er også ulike muskelgrupper som aktiveres ved ulike typer stimulering, dette gjør at det faktisk eksisterer ulike typer orgasme.

Som om dette ikke var nok, er det også store psykologiske forskjeller på hvordan orgasmene oppleves, og hvor store deler av kroppen som involveres i orgasmen. Noen orgasmer kjennes fra hårrøttene til tærne, andre orgasmer oppleves som ganske begrensete, for eksempel til området rundt klitoris.

Kan ha utløsning uten orgasme
Man skiller mellom orgasme og ejakulasjon (utløsning). Mange menn opplever ikke orgasme, bare utløsning. Forskjellen ligger i intensiteten og omfanget av opplevelsen. En ren utløsning oppleves som en nærmest likegyldig spruting av sæd. Det er mulig for menn å oppleve orgasme uten utløsning. Østlige sexprofeter anbefaler menn å spare på sæden sin, og lære hvordan de skal kunne få orgasme etter orgasme (slik kvinner kan få), uten utløsning. Teknikker for å lære dette er beskrevet i boken The Multiorgasmic Man som fås kjøpt gjennom Cupido postordre.

Mens menn oppfordres til å lære å få orgasme uten utløsning, oppfordres kvinner til å lære å ejakulere, og du kan kjøpe instruksjonsbøker og instruksjonsvideoer for å lære teknikker for å oppnå dette.

Kvinnelig utløsning
Ejakulasjon hos kvinner oppleves som en kraftig orgasme med utløsning i form av ganske rikelig med væske, som kommer ut fra urinrøret, men som ikke er urin. På engelsk kalles dette female ejaculation, på norsk har det blitt hetende kvinnelig utløsning, mens svenskene har vært litt mer fantasifulle, og kalt det fontänorgasm.

Det fysiologiske grunnlaget for kvinnelig utløsning er noen kjertler som ligger langs urinrøret, og som man mener har samme utviklingsmessige opprinnelse som mannens prostata. Prostata har som kjent blant annet den funksjon (sammen med sædblærene) å produsere væske for sædcellene. Den væsken som kommer ut ved en kvinnelig utløsning, ligner derfor på sædvæske, men er uten sædceller. De kjertlene som produserer denne væsken finnes i ulik grad hos kvinner. Hos noen er de vel utviklet, hos andre kvinner finnes de omtrent ikke. En del feminister har betraktet kvinnelig ejakulasjon som en mer avansert form for orgasme, og har utviklet kursprogrammer for å lære kvinner å ejakulere. De mener at dette er en form for orgasme som kan læres gjennom seksuell bevisstgjøring. Hos de kvinnene som har tilstrekkelig store eller mange kjertler, kan dette være riktig, men selv i dag er det et fåtall kvinner som opplever denne formen for orgasme, og sannsynligvis er det mange kvinner som aldri vil kunne oppleve den, fordi det fysiologiske grunnlag ikke er til stede.

Sett deg på huk
Dersom du vil forsøke å få tak i mekanismene bak kvinnelig ejakulasjon, kan du sette deg på huk, slik at skjedeveggen faller mot urinrøret. Dersom du vil at partneren din skal stimulere deg, er det best at han kommer inn i deg bakfra, slik at hans penis stimulerer fremre skjedevegg. Dette er det samme området som har blitt omtalt som G-punktet. Ved stimulering svulmer kjertlene langs urinrøret opp, og du vil da kunne kjenne dem med fingrene.

Ved videre stimulering, vil du kunne oppnå såkalt G-punktorgasme, og noen kvinner vil også kunne oppleve at de får ejakulasjon av en væske som støtes ut gjennom urinrøret.

Må slippe kontrollen
For de fleste kvinner kommer orgasmen av seg selv, etter hvert som de blir tryggere og mer erfarne seksuelt, men det er riktig, som det har vært hevdet, at en kan lære å få orgasme ved å utvikle følsomheten og sensitiviteten ved seksuell stimulering.

Orgasme er uttrykk for å slippe kontroll, omtrent som når en lærer å svømme. En må tørre å slippe seg for å kjenne at en flyter. Når du utvikler orgasme ved nye former for stimulering, vil din bevissthet være innstilt på de mer velkjente formene for orgasme, og dette vil kunne stenge for nye opplevelser. Det blir derfor viktig å være seksuelt åpen dersom en vil at nye ting skal skje. Dette krever både trygghet og fleksibilitet i forhold til deg selv og din seksualpartner.

Litteratur
I de fleste bøker om seksualitet står det ikke stort mer om kvinnelig ejakulasjon enn det som er beskrevet her, men i boken om G-punktet, som kom ut på engelsk i 1982, og på dansk i 1983, er det et morsomt og informativt kapittel om kvinnelig ejakulasjon. Ved søk på en bibliotekdatabase, kommer det frem at boken er tapt fra det bibliotek i Norge som var oppført å ha boken. (Levér tilbake bøker du låner!) Boken må derfor lånes inn fra Sverige eller Danmark. Boken heter G-punktet - og andre nyere oppdagelser vedrørende seksualitet , og er skrevet av Alice Kahn Ladas, Beverly Whipple og John D. Berry. Boken er utgitt i København i 1983 av forlaget Lindhard og Ringhof.

[Her kan du diskutere orgasmens mysterier med andre Mozon-lesere.]

Mozon.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer