Vekk med blått godt

Godtegiganten Nestlé fjerner blå Smarties fra hyllene. Fargestoffet kan være farlig for barn.

Publisert
Sist oppdatert

Slikkemunner over hele landet jublet da tilsetningsstoffet "Briljant blå", også kjent som E 133, ble godkjent i Norge.

Men nå trekker produsenten Nestlé tilbake sine blå Smarties fra godteposene.

Den offisielle årsaken er at forbrukerne ønsker seg mer naturlige fargestoffer. Men noen mener at Nestlé nå lar seg presse av flere forbrukerorganisasjoner og forskere som advarer mot farlige bivirkninger, skriver Daily Mail.

- Ikke forbudtFram til 1999 hadde Norge ganske konservative regler for såkalt "matsminke" og andre typer kunstige tilsetningsstoffer. Men med tilpasning til EØS ble det nødvendig å lempe på regelverket.

- Ut ifra den kunnskapen vi har i dag, ser vi ingen grunn til å forby fargestoffer som "Briljant blå" i Norge. Men dette er et område som er under stadig vurdering av internasjonale helsemyndigheter, sier rådgiver Ingvild Tømmerberg i Mattilsynet til Mozon.no.

Farlig fargeSelv om norske helsemyndigheter så langt har godtatt bruken av "Briljant blå", mangler det ikke på advarsler mot fargestoffet. Stoffet er registrert som kreftfremkallende av det amerikanske miljøverndepartementet, og tidligere undersøkelser viser en mulig forbindelse med problemer som hyperaktivitet og allergiske reaksjoner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer