Vekk med størrelsestyranniet

Har du problemer med å finne klær som passer? Du er ikke alene. Snart kan det skje en forandring.

Hvis du har problemer med å finne klær som passer, så er du ikke alene. Illustrasjonsfoto: colourbox.com  Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.c
Hvis du har problemer med å finne klær som passer, så er du ikke alene. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.c Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Vi skal avskaffe dagens klesstørrelser og bruke et annet system som tilfredsstiller kvinners behov.


Hvis du har vært på shopping i de spanske kleskjedene Zara eller Mango, kjenner du deg kanskje igjen: Du finner et par bukser som du bare MÅ ha, du løper spent inn på prøverommet, men buksa går ikke lengre opp enn til låret. Du ender opp med en bukse som er to størrelser større enn hva du vanligvis bruker, og selvtilliten er på bånn.

Les også: Slanker seg for klærnes skyld

Klær passer ikke
Nå har spanske myndigheter endelig tatt saken i sine hender ved å skanne kroppene til over 10.000 kvinner og sammenlikne de tredimensjonale resultatene med dagens moteklær. Det oppsiktsvekkende resultatet viste at fire av ti kvinner ikke kunne finne klær som passet.

Studien viste at kvinner har tre kroppsfasonger; sylinder-, timeglass- og pærefigur. Kvinner i aldersgruppen 19-30 år hadde mest problemer med å finne klær som passet, stort sett på grunn av at klærne var for små.

Les også: Medium? Nei, du er faktisk large

- Avskaffer dagens klesstørrelser
- Vi skal avskaffe dagens klesstørrelser og bruke et annet system som tilfredsstiller kvinners behov, sier Bernat Soria, den spanske helseministeren til The Times.

Lege og dr.med Sofie Hexeberg ved Dr. Lindebergs Klinikk i Oslo er opptatt av kosthold og livsstil, og stiller seg svært positivt til det nye systemet.

- Alle ønsker jo å gå med moteriktige klær og det synes jeg det bør legges til rette for. Det er et nederlag for overvektige kvinner og kvinner som ikke har fettet plassert på de ideelle stedene, å finne klær som ikke passer, sier hun til DinSide Helse.

Les også: Overvekt, ikke din skyld

Hvis du har problemer med å finne klær som passer, så er du ikke alene. Illustrasjonsfoto: colourbox.com  Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.c
Hvis du har problemer med å finne klær som passer, så er du ikke alene. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.c Vis mer


Nye mål
Eierne av Mango og Zara skal samarbeide med den spanske regjeringen for å lage nye mål som kan hjelpe kvinner å finne sin rette størrelse.

I stedet for de europeiske størrelsene vi er vant til, vil spanske kvinner få nye størrelser for høyden, hoftene, midjen og bysten. Systemet vil forhåpentligvis gjøre slutt på ”størrelselotteriet” som mange kvinner i undersøkelsen klaget over, det vil si at de aldri vet hvilken størrelse de er.

- Et system som tar hensyn til både byste, midje og hofte er mye bedre. Noen kvinner har stor byste og smal midje, mens andre har liten byste og mye fett på magen. Det blir derfor vanskelig å finne overdeler som passer, sier Hexeberg.

Hvis de nye størrelsene blir en suksess, håper myndighetene at systemet vil bli brukt innenfor alle EU land. I mellomtiden vil spanjolene foreta den samme skanneundersøkelsen på 10.000 spanske menn.

Les også: Finn din nye EU-kropp

Spiseforstyrrelser
Undersøkelsen viste også at et stort flertall av kvinnene som var undervektige, var fornøyd med kroppene sine. Kvinner mellom 16 til 19 år var minst fornøyd med kroppen sin, selv om de var minst overvektig.

De spanske myndighetene har nå slått alarm og har bedt de store kleskjedene om å slutte å bruke urealistiske tynne utstillingsdukker, som de mener bidrar til usunn kroppsfiksering.

Kilde: The Times

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer