Vekt og hormoner påvirker mammografi

Kvinner som har brukt hormontilskudd, har gjennomgått en brystoperasjon eller har BMI under 25, kan få dårligere resultater av en mammografiundersøkelse.

Publisert
Sist oppdatert

[Les også: Falsk alarm med mammografi]

[Sjekk din BMI her]

Det er British Medical Journal som melder om studien, som er foretatt av NHS Breast Screening Programme.

Sensitivitet og spesifiktetForskere vet fremdeles ikke nok om hvordan utfallet av en mammografiundersøkelse kan påvirkes av ulike faktorer.

For å ha sikkerhet ved påliteligheten til undersøkelsen, bruker man sensitivitet - mål for hvor mange av de syke som oppdages under undersøkelsen, og spesifiktet - som viser hvor stor andel av de friske som får riktig diagnose av metoden.

122.355 britiske kvinner mellom 50 og 64 år var med i undersøkelsen, som varte i et år.

Redusert sikerhetSensitiviteten blant kvinnene var på 86,6 prosent, og spesifikteten på 96,8 prosent.

For kvinner med bruk av hormontilskudd, var sensitiviteten 83 prosent, mot 92,1 prosent hos resten av kvinnene. Spesifikteten var også noe lavere hos kvinner som hadde tatt hormontilskudd.

De som hadde gjennomgått brystkirugi - når det ikke gjaldt brystkreft - og kvinner med BMI lavere enn 25, hadde begge seks prosent lavere sensitivitet enn andre kvinner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer