Vektøkning er «smittsomt»

Legger vennen din på seg, er risikoen betydelig for at du følger etter.

VENNLIG VEKT: At det finnes en sammenheng mellom vennskap og vekt, understøttes av flere studier. Foto: Science Photo Library
VENNLIG VEKT: At det finnes en sammenheng mellom vennskap og vekt, understøttes av flere studier. Foto: Science Photo Library Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Venner gjør hverandre fetere. I alle fall blant tenåringer.

Det viser en ny studie hvor nærmere 5000 ungdommer deltok, melder BBC.

Er barnefedme mishandling?

Ekstrakilo «smitter»

Forskere ved University of Hawaii har funnet at vennskap påvirker kroppsvekten.

For eksempel: En gutt på 1,75 meter som veier 66,6 kilo har en kompis av samme høyde og vekt. Hvis kompisen senere legger på seg 3,17 kilo, vil også gutten få en vektøkning på 0,9 kilo.

Unge tror de lever sunt

Guttene i eksempelet vil fremdeles ikke være overvektige, ifølge BMI-beregninger, men en slik trend kan føre til at de begge to blir overvektige over tid, skriver BBC.

Regn ut din egen BMI ved hjelp av DinSides BMI-kalkulator.

- Spre heller sunne vaner

- Dersom vektøkning hos deg selv gjør at vennene dine også legger på seg, er dette viktig kunnskap som kan brukes i målrettede kampanjer, sier forsker Sally Kwak.

At det finnes en sammenheng mellom vennskap og vekt, understøttes av flere studier. Tam Fry ved National Obesity Forum i Storbritannia tror det hele koker ned til like spise- og treningsvaner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer