Netthandel av elektriske produkter

- Veldig alvorlig

I en større undersøkelse av elektriske og elektroniske produkter bestilt på nett, er svært mange produkter bestilt på nett utenfor Europa, ulovlige.

ULOVLIGE PRODUKTER: Svært mange elektriske og elektroniske produkter som selges på nett fra utenfor EØS, er ulovlige. Illustrasjonsfoto: NTB/Shutterstock
ULOVLIGE PRODUKTER: Svært mange elektriske og elektroniske produkter som selges på nett fra utenfor EØS, er ulovlige. Illustrasjonsfoto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

I forbindelse med et nordisk samarbeid har Miljødirektoratet avdekket at svært mange elektriske- og elektroniske produkter som er produsert utenfor EØS og selges på nett, er ulovlige.

De ulovlige produktene mangler enten CE-merking, eller inneholder for mye miljøfarlige stoffer.

Dermed risikerer man at et produkt bestilt på nett fra utlandet, kan være helseskadelig eller brannfarlig.

Ulovlige produkter

I den nordiske undersøkelsen var cirka halvparten av produktene som ble kontrollert ulovlige. Tre av fire produkter som var produsert utenfor EØS var ulovlige enten fordi de manglet lovpålagt CE-merking eller fordi de inneholdte for mye miljøfarlige stoffer, ifølge Miljødirektoratet.

De påpeker at elektriske- og elektroniske produkter som handles på nettet, kan være ulovlige og skadelige for helse og miljø, og spesielt hvis de er produsert i et land utenfor EØS-området.

Mulig brannfare

Skulle du ha kjøpt et produkt som mangler CE-merking, hva risikerer du egentlig? Ifølge Miljødirektoratet vil kjøp av et produkt uten CE-merking, tyde på at produsenten ikke er kjent med kravene som stilles til produkter, eksempelvis til sikkerheten ved bruk av produktet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer