Netthandel av elektriske produkter

- Veldig alvorlig

I en større undersøkelse av elektriske og elektroniske produkter bestilt på nett, er svært mange produkter bestilt på nett utenfor Europa, ulovlige.

ULOVLIGE PRODUKTER: Svært mange elektriske og elektroniske produkter som selges på nett fra utenfor EØS, er ulovlige. Illustrasjonsfoto: NTB/Shutterstock
ULOVLIGE PRODUKTER: Svært mange elektriske og elektroniske produkter som selges på nett fra utenfor EØS, er ulovlige. Illustrasjonsfoto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

I forbindelse med et nordisk samarbeid har Miljødirektoratet avdekket at svært mange elektriske- og elektroniske produkter som er produsert utenfor EØS og selges på nett, er ulovlige.

De ulovlige produktene mangler enten CE-merking, eller inneholder for mye miljøfarlige stoffer.

Dermed risikerer man at et produkt bestilt på nett fra utlandet, kan være helseskadelig eller brannfarlig.

Ulovlige produkter

I den nordiske undersøkelsen var cirka halvparten av produktene som ble kontrollert ulovlige. Tre av fire produkter som var produsert utenfor EØS var ulovlige enten fordi de manglet lovpålagt CE-merking eller fordi de inneholdte for mye miljøfarlige stoffer, ifølge Miljødirektoratet.

De påpeker at elektriske- og elektroniske produkter som handles på nettet, kan være ulovlige og skadelige for helse og miljø, og spesielt hvis de er produsert i et land utenfor EØS-området.

Mulig brannfare

Skulle du ha kjøpt et produkt som mangler CE-merking, hva risikerer du egentlig? Ifølge Miljødirektoratet vil kjøp av et produkt uten CE-merking, tyde på at produsenten ikke er kjent med kravene som stilles til produkter, eksempelvis til sikkerheten ved bruk av produktet.

- Da er risikoen for at EE-produktene som mangler CE-merking ikke er i samsvar med regelverket veldig høy, og uten CE-merking er de ulovlige, sier Mathieu Veulemans, seksjonsleder i produkttilsynseksjonen hos Miljødirektoratet til Dinside.

Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) kan det i verste fall være et produkt som kan forårsake brann eller gi støt.

- Dersom et produkt, som skulle vært CE-merket, ikke er det, er det en sterk indikasjon på at produsenten ikke har tatt høyde for sikkerhetskravene som er gitt i regelverket. Det betyr i verste fall at produktet kan utgjøre en fare for brann eller ha berøringsfare, sier Bjørn Nyrud, seksjonssjef i DSB til Dinside.

- Veldig alvorlig

Den nordiske undersøkelsen avdekket at 57 prosent av de kontrollerte EE-produktene inneholdt miljøfarlige stoffer, som regel bly og av og til kadmium. Dette er ifølge Miljødirektoratet i strid med regelverket i EU og Norge, og disse miljøgiftene er skadelige for både helse og miljøet.

- Regelverket setter strenge restriksjoner for bruk av miljøfarlige stoffer i produkter. Det er veldig alvorlig at vi i denne felles nordiske kontrollaksjonen avdekket så mange EE-produkter med miljøfarlige stoffer i strid med regelverket, sier Veulemans, og legger til at de i tillegg avdekket at 21 prosent av EE-produktene inneholdt plastmykere (ftalater) som etter juli 2019 ble forbudt i EE-produkter.

- Hvor farlige er noen av stoffene dere har funnet i disse produktene?

- I EE-produktene fant vi hovedsakelig bly i loddepunkter og ftalater. Bly er giftig og kan gi helseskader selv i små mengder. Ftalater er reproduksjonsskadelige og kan både skade forplantningsevnen, gi fosterskader og er hormonforstyrrende både hos mennesker og i miljøet, forklarer Veulemans.

Ettersom bly ofte brukes i loddepunkter, er dessuten faren for eksponering for bly mye større hvis et elektrisk- eller elektronisk produkt blir ødelagt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer