Frukt og grønt

- Veldig bekymringsfullt

Frukt- og grønt-bransjen venter på sårt tiltrengt regnvær.

LITE NEDBØR: Det er lite vann i magasinene og regnet lar vente på seg, nå håper frukt og grønt-bransjen på regnvær. Foto: Vidar Ruud/NTB
LITE NEDBØR: Det er lite vann i magasinene og regnet lar vente på seg, nå håper frukt og grønt-bransjen på regnvær. Foto: Vidar Ruud/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er tørt på Østlandet for tiden. Såpass tørt at innbyggerne i Oslo er bedt om å spare på vannet. På Østlandet er fyllingsgraden i vannmagasinene nede i 10 prosent – 3,8 prosentpoeng under medianverdien siste 20 år, ifølge statistikk fra NVE. Den er også svært lav både på Sør- og Vestlandet.

Dette truer landbruket, og frukt- og grøntprodusentene som nå krysser fingrene for at det kommer regnskyll.

Merarbeid

Ifølge generalsekretær i Norsk Gartnerforbund, Katrine Røed Meberg, er det ingen leveringskrise ennå, men hun understreker at produsentene er avhengig av at det kommer nedbør framover.

- Foreløpig er det vann i magasinene, men den lave vannstanden fører til merarbeid for mange. De må for eksempel legge om rør for å få tak i vannet, forklarer hun.

De håper nå på store nedbørsmengder framover, men påpeker at det ikke må hølje ned.

- Blir regnet for kraftig, vil avlingene bli ødelagt.

Samtidig poengterer hun at kalde nattetemperaturer demper veksten, men at vannbehovet vil øke når det blir varmere i været.

- Vi er spente på været framover, understreker hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.