Frukt og grønt

- Veldig bekymringsfullt

Frukt- og grønt-bransjen venter på sårt tiltrengt regnvær.

LITE NEDBØR: Det er lite vann i magasinene og regnet lar vente på seg, nå håper frukt og grønt-bransjen på regnvær. Foto: Vidar Ruud/NTB
LITE NEDBØR: Det er lite vann i magasinene og regnet lar vente på seg, nå håper frukt og grønt-bransjen på regnvær. Foto: Vidar Ruud/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er tørt på Østlandet for tiden. Såpass tørt at innbyggerne i Oslo er bedt om å spare på vannet. På Østlandet er fyllingsgraden i vannmagasinene nede i 10 prosent – 3,8 prosentpoeng under medianverdien siste 20 år, ifølge statistikk fra NVE. Den er også svært lav både på Sør- og Vestlandet.

Dette truer landbruket, og frukt- og grøntprodusentene som nå krysser fingrene for at det kommer regnskyll.

Merarbeid

Ifølge generalsekretær i Norsk Gartnerforbund, Katrine Røed Meberg, er det ingen leveringskrise ennå, men hun understreker at produsentene er avhengig av at det kommer nedbør framover.

- Foreløpig er det vann i magasinene, men den lave vannstanden fører til merarbeid for mange. De må for eksempel legge om rør for å få tak i vannet, forklarer hun.

De håper nå på store nedbørsmengder framover, men påpeker at det ikke må hølje ned.

- Blir regnet for kraftig, vil avlingene bli ødelagt.

Samtidig poengterer hun at kalde nattetemperaturer demper veksten, men at vannbehovet vil øke når det blir varmere i været.

- Vi er spente på været framover, understreker hun.

Meberg får støtte fra kommunikasjonsrådgiver i Gartnerhallen, Gunn Jorunn Sørum. Selskapet er landets største leverandør av norsk frukt, bær, grønnsaker og poteter.

- Vi får rapporter fra bønder om at det er tørt. Det avhenger selvsagt av hvor i landet de holder til, for i enkelte områder er ikke våronna i gang ennå, forteller hun.

For de tidlige produsentene, er det viktig at det nå kommer nedbør.

- Er det fare for leveringsproblemer?

- Det er det for tidlig å si noe om, men alle har tørkesommeren 2018 friskt i minne. Samtidig er det jo denne risikoen norske frukt- og grøntprodusenter står i hvert år, og med klimasituasjonen kan utfordringene bli større i åra framover. Dette er også noe vi har fokus på i jordbruksoppgjøret. Å få på plass tiltak som kan redusere risikoen for hver enkelt bonde.

Vi har også tatt kontakt med Bama, der kommunikasjonsrådgiver Anne Victoria Frogner, opplyser at de ikke opplever leveringsproblemer foreløpig.

- Veldig bekymringsfullt

Trine Hvoslef-Eide er professor i plantevitenskap ved NMBU på Ås. Hun påpeker at det er kornprodusentene det går verst utover dersom regnet uteblir, da disse er avhengig av regn for at kornet skal spire.

- Kornprodusenter bruker vanligvis ikke slike dyre innretninger som vanningsanlegg.

Hun håper nå at vi unngår et nytt 2018.

- De fleste grønnsakprodusenter har jo vanningsanlegg, men om vanntilgangen er dårlig, er jo dette veldig bekymringsfullt. Om nedbøren uteblir, så vil jo vanningsanlegg være helt avgjørende, sier hun til DinSide.

Hun mener grepet Oslo kommune nå har tatt, er et bra «føre var»-tiltak.

– Det er bedre at de minner folk om dette nå, enn å kjøre på fram til juni, for så å stramme inn helt.

Tørt framover

Det ser imidlertid ikke ut til at regngudene vil ta turen til Sør- og Østlandet på en stund ennå. Vakthavende meteorolog Eldbjørg Moksnes, forteller til DinSide at det ikke er nedbør i sikte.

- I hvert fall ikke for de ti neste dagene. For Vestlandets del, er det ventet noe nedbør inn mot helga, som kanskje vil kunne hjelpe på.

Flere frykter nå en ny tørkesommer, slik det var i 2018, men som NTB meldte nylig, tyder meteorologisk institutts sesongvarsel på at sommeren kan bli våt og kald.

- Vi kan håpe på at vi gjør oss ferdig med den tørre perioden nå, kommenterer Moksnes.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer