Frukt og grønt

- Veldig bekymringsfullt

Frukt- og grønt-bransjen venter på sårt tiltrengt regnvær.

LITE NEDBØR: Det er lite vann i magasinene og regnet lar vente på seg, nå håper frukt og grønt-bransjen på regnvær. Foto: Vidar Ruud/NTB
LITE NEDBØR: Det er lite vann i magasinene og regnet lar vente på seg, nå håper frukt og grønt-bransjen på regnvær. Foto: Vidar Ruud/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er tørt på Østlandet for tiden. Såpass tørt at innbyggerne i Oslo er bedt om å spare på vannet. På Østlandet er fyllingsgraden i vannmagasinene nede i 10 prosent – 3,8 prosentpoeng under medianverdien siste 20 år, ifølge statistikk fra NVE. Den er også svært lav både på Sør- og Vestlandet.

Dette truer landbruket, og frukt- og grøntprodusentene som nå krysser fingrene for at det kommer regnskyll.

Merarbeid

Ifølge generalsekretær i Norsk Gartnerforbund, Katrine Røed Meberg, er det ingen leveringskrise ennå, men hun understreker at produsentene er avhengig av at det kommer nedbør framover.

- Foreløpig er det vann i magasinene, men den lave vannstanden fører til merarbeid for mange. De må for eksempel legge om rør for å få tak i vannet, forklarer hun.

De håper nå på store nedbørsmengder framover, men påpeker at det ikke må hølje ned.

- Blir regnet for kraftig, vil avlingene bli ødelagt.

Samtidig poengterer hun at kalde nattetemperaturer demper veksten, men at vannbehovet vil øke når det blir varmere i været.

- Vi er spente på været framover, understreker hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer