Veldig mørke solbriller kan være skadelig

Øker risikoen for øyesykdom.

UV-SKADER: Høy eksponering for UV-stråler kan over tid føre til grå stær og forkalkning på netthinna (makuladegenerasjon). Foto: Colourbox.com
UV-SKADER: Høy eksponering for UV-stråler kan over tid føre til grå stær og forkalkning på netthinna (makuladegenerasjon). Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mørke solbriller av dårlig kvalitet kan skade øynene dine.

Da er det faktisk bedre å gå uten.

Synder i sola

Lavt kunnskapsnivå

- Kunnskapsnivået om skader på øynene som følge av UV-stråler er nok ikke veldig høy, sier Tone Garaas Maurdalen, generalsekretær i Norges Optikerforbund, til DinSide.no.

For mye eksponering for UV-stråler kan nemlig over tid føre til grå stær og forkalkning på netthinna (makuladegenerasjon).

- Mange bruker nok først og fremst solbriller fordi de synes det ser tøft ut. De færreste tenker nok over at de samtidig kan beskytte øynene mot varige mén.

Bruker solbriller av forfengelighet

Men ønsker du å forsvare øynene mot skader, er det ikke hvilken som helst solbrille som duger.

Skadelige UV-stråler

Forsker ved Høgskolen i Buskerud, avdeling for optometri og synsvitenskap Rigmor C. Baraas, mener det kan være lurt å ikke kjøpe for mørke glass - med mindre det er behov for det.

Det er nemlig ikke mørkhetsgraden som avgjør hvor mye en brille beskytter mot UV-stråler.

- Er glassene for mørke, bruker du dem gjerne kun på solfylte dager. Men det er dessverre ikke bare slik at UV-stråler er sterkest når det er sol. Et tynt skylag og snø kan for eksempel være med på å spre UV-stråling.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.