Velg riktig kort i julestria

Det er ikke likegyldig hvilket kort du bruker i butikkene.

Julehandel på krita er ikke å anbefale.  Foto: Per Ervland
Julehandel på krita er ikke å anbefale. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er det tilfeldig hvilket kort du velger når du står foran årets julehandel? Eller er du av de få som fortsatt foretrekker å betale kontant?

Garantier, renter og kortsvindel er noen av faktorene som spiller inn når du trekker ut et kort fra lommeboken. Norske kredittkort har en effektiv rente fra 14 til over 30 prosent, i tillegg har du ekstra garantier dersom du betaler med enkelte typer kort.

Her er det du bør vite før du betaler i butikken eller nettbutikken:

1. Debetkort suger rett av kontoen: Et debetkort er et kort som er knyttet til en konto i banken din. Dette har både fordeler og ulemper.

En klar fordel er at du lettere har kontroll på hva du bruker. Et debetkort kan ikke overdras, og du bruker bare de pengene du faktisk har på konto.

En ulempe er derimot komplikasjonene som oppstår hvis du blir utsatt for kortsvindel. Julen er også høytid for kortsvindlere, og med hyppig bruk av et debetkort øker sjansene for at svindlere kan få tilgang til kontoen din.

Opptrer du aktsomt, er det banken som må dekke tapet ved svindel, men det kan likevel være mer upraktisk å miste likviditeten på konto fremfor at uvedkommende bruker kredittkortet ditt. Derfor anbefaler mange at du bruker kredittkort for eksempel når du er på ferie.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer