Velg trygge leker

Tips til julegaveshoppingen.

Legoklossene er trygg for denne karen, men de små klossene kan bli for fristende for småbarn. Følg aldersangivelsene. Foto: COLOURBOX
Legoklossene er trygg for denne karen, men de små klossene kan bli for fristende for småbarn. Følg aldersangivelsene. Foto: COLOURBOX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er mye fristende på leketøysfronten, både for stor og liten. Vær oppmerksom på hva du kjøper, og husk hvem du kjøper det til.

Barn er mer utsatt for påvirkning av farlige produkter enn voksne. De putter gjerne ting i munnen for å undersøke det, eller bare fordi de har lyst. Små deler kan medføre kvelningsfare, og de kan få i seg kjemiske stoffer som er brukt i produktet. Ifølge Statens Forurensningstilsyn, mener mange forskere at barn er mer følsomme overfor kjemiske produkter enn voksne, og derfor er det gjerne satt strengere krav til produker for barn, enn det er for voksne.

Stadig flere farlige leker

Følg sikkerhetsinformasjonen som er angitt på leken. Dersom det er angitt at leken ikke passer for barn under tre år, så gjør den ikke det. Da bør du heller velge noe annet.

Skal være CE-merket

Leker er definert som produkter ment å bli brukt i lek av barn under 14 år. Det stilles krav til de som lager, innfører eller selger disse produktene. Krav til leketøy står definert i leketøyforskriften, som er basert på et EU-direktiv om leketøy. Forskriften setter krav om merking og dokumentasjon av lekens egenskaper. I tillegg finnes det forskjellige standarder, som dekker risikoaspekter som skarpe kanter, styrke og lengde av snorer, støy, små deler, innhold av diverse kjemiske stoffer, merking, innhold i bruksanvisning osv.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer