Velger du å jobbe deltid? Så mye koster det deg faktisk

Velger du deltid for å få ting til å «gå rundt» i hjemmet, kan det lønne seg å jobbe fulltid og hyre inn vaskehjelp.

JOBBE DELTID? Før man tar valget er det greit å være klar over de økonomiske konsekvensene. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
JOBBE DELTID? Før man tar valget er det greit å være klar over de økonomiske konsekvensene. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Antallet kvinner som jobber deltid i Norge er stor, og langt flere kvinner enn menn jobber deltid. I 2014 var andelen kvinner mellom 20 og 66 år som jobber deltid, hele 34, 7 prosent, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

I noen tilfeller vil det å jobbe deltid være ufrivillig, mens enkelte velger å jobbe redusert, kanskje for å følge opp barna eller få unna husarbeid.

Er det sistnevnte som spiller inn på hvor mye man velger å jobbe, kan det være greit å ta en titt på regnestykket under. Det koster nemlig mange tusen kroner å jobbe redusert, ikke bare i tapt inntekt, men også i pensjon.

LES OGSÅ: Lite ekstra lønn å juble over i 2016

Så mye taper man

Diskusjonen om det er greit å ha vaskehjelp, blant annet med tanke på om det bidrar til større klasseskiller, og at mange benytter seg av svart arbeid, skal vi ikke ta her.

Derimot skal vi prøve å belyse hva det koster deg, rent økonomisk, å betale en vaskehjelp, framfor å jobbe redusert - og ha bedre tid til for eksempel husarbeid.

Her kan du lese mer om hvordan unngå å bruke svart arbeidskraft. Husk og at du kan betale privatpersoner for å hjelpe til i hjemmet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer