Vendelrot - reseptfritt sovemiddel

Er du plaget av søvnproblemer? Men litt skeptisk til å begynne på reseptbelagt sovemedisin?Da kan du prøve preparater som er laget av røttene til vendelrot eller valerina.

Publisert
Sist oppdatert

Vendelrot - reseptfritt sovemiddel
Er du plaget med søvnproblemer? Men litt skeptisk til å begynne på reseptbelagt sovemedisin? Da kan du prøve preparater som er laget av røttene til vendelrot eller valerina.

Lege og naturmedisiner Bernt Rognlien

Preparater med legevendelrot er de eneste reseptfrie sovemidlene som har dokumentert virkning.

Valeriana officinalis
Medisinsk brukes røttene av vendelrot eller valeriana som et mildt beroligende og lett sovemiddel. Det er i Norge godkjent fem naturlegemidler på basis av valeriana. På to av disse, Valerina Natt og Songa Natt, er det gjort pasientstudier som viser
effekt.

Valeriana officinalis - legevendelrot er en flerårig plante som finnes spredt på steinete, fuktige steder i Sør-Norge. Den trives best på kalkgrunn. Den blomstrer med hvite til rosa blomster fra juni til september.

Det er røttene som brukes medisinsk (Radix valeriana). Medisiner fra valeriana fremstilles i dag fra dyrkede planter, og roten høstes for det meste andre vekståret. Ved tørking får røttene en kraftig karakteristisk lukt. Den har en søtlig og bitter smak.

Tradisjon og historie
Valeriana har blitt mye brukt i skolemedisinen som mildt beroligende og mildt sovemiddel frem til 1950 - 60 årene. Det har også en lang tradisjon i folkemedisinen som beroligende middel og sovemiddel. Den har også vært brukt ved nervøse hjertebesvær, ved
uregelmessig og hurtig puls og ved nervøse magebesvær med kramper.

Flyktig eterisk olje (0,5-1,5 prosent) med blant annet valerensyre (0,3 prosent).

Valepotriater (0,5-2 prosent) finnes i fersk og forsiktig tørket droge. Valepotriatene er svært ustabile forbindelser som lett spaltes til inaktive bestandeler. Det finnes neppe valepotriater igjen i ekstrakter eller tinkturer.

De fleste produkter som lages av valeriana, standariseres på mengden valerensyrer.

Vann- og alkoholekstrakt av valerianarot (stoff ikke kjent) bindes til GABA-A-receptorer i hjernen. Dette kan være det molekylære grunnlaget for den beroligende effekten som sees i dyreforsøk og i kliniske studier.

Et fettløslig ekstrakt har vist affinitet for barbiturat-reseptorer og også for perifere benzodiazepinreseptorer i laboratorieforsøk.

Virkning og medisinsk bruk
Valeriana brukes som et mildt beroligende middel ved nervøs uro og som et lett hypnotikum for å lette innsovningen.

Virkningsmekanismen er ikke klarlagt - men vendelrot har lett beroligende og avspennende effekt. Hvilke kjemiske stoffer som er ansvarlig for virkningen, og hvordan de virker, er ikke klarlagt.

Det kombineres ofte med andre beroligende urter som: humle, sitronmelisse eller Johannesurt.

Det er gjort flere kliniske studier som viser at valeriana virker lett beroligende/sederende, forkorter innsovningen og bedrer søvnen. Valeriana virker avspennende og lett beroligende, det er nok det som gjør at man slapper bedre av før man skal sove
og at innsovningen forkortes. I tillegg blir søvnen roligere, du sover mer avslappet og bedre. Valeriana Natt eller Songa Natt tas da 30 minutter til en time før du legger deg for å sove. De gir ikke hangover og påvirker ikke yteevne og våkenhet dagen etter. Derfor er de sterkt å foretrekke framfor andre reseptpliktige sovemidler, som dessverre nesten alltid påvirker våkenhet og yteevne dagen etter. Men valerianapreparatene virker ikke like sterkt som de reseptpliktige sovemidlene.

Dosering og tilberedning
Dosering av valeriana er lite klarlagt. Det anbefales derfor å bruke preprater hvor det er gjort kliniske studier som viser effekt med anbefalte doser. Det er gjort flere kliniske studier som viser at både Valerina Natt og Songa Natt har effekt som milde sovemidler ved lette til moderate søvnplager. Begge disse midlene fås både på apotek og i helsekostforretninger.

Valeriana tinktur, som er et alkoholholdig ekstrakt av roten, var tidligere den vanligste tilberedningen av valeriana. Den fås framdeles på apotek. En teskje eller 30 til 50 dråper i litt vann tas 30 minutter til en time før sengetid. Samme dose kan brukes ved uro og nervøsitet og for å gi en lett beroligende virkning.

Te av valerianarot lages ved at 2 ts rot står og trekker i 2 dl kaldt vann i 8-10 timer. 1/2 til 1 kopp drikkes ved behov. Teen lages altså som et kaldtvannsuttrekk.

Naturpreparater
Her er det som nevnt fem godkjente naturlegemidler å få. De selges både på apotek og i helsekostbutikker. Valeriana står på legemiddellisten , derfor selges valerianatinktur og valerianarot kun på apotek.

Bivirkninger og begrensninger i bruk
Det er ikke rapportert alvorlige bivirkninger eller interaksjoner med andre legemidler.

Det er ikke rapportert negative effekter ved graviditet eller amming, men sikkerheten er ikke dokumentert - så valeriana bør foreløpig ikke anvendes under graviditet og amming. Vi har heller ikke data på bruk til barn.

Preparater av valeriana ansees som sikre til tross for at valepotriatene har cytotoksiske effekter in vitro. Men valepotriatene nedbrytes raskt og bare spor finnes i ekstrakter og preprater.

Det er ikke mistanke om at de forsterker virkningen sammen med alkohol som mange andre
sovemidler og beroligende midler gjør.

Effekt av samtidig inntak av andre legemidler eller mat er ikke studert.

Mozon.no, oppdatert 30.09.02.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer