Venner gir bedre helse

Helse handler ikke bare om riktig mat og trening. Gode venner er også viktig om du vil ha en sunn sjel i et sunt legeme.

Publisert
Sist oppdatert

Joachim Henriksen

En full avtalebok holder deg ikke bare i aktivitet gjennom dagen. En ny undersøkelse beviser at gode sosiale forbindelser også er med på å gi deg en bedre mental og fysisk helse.

Fullstendig helse
Det er en amerikansk undersøkelse av over 3.000 voksne mennesker som nå har sett på samenhengen mellom sosiale aktiviteter og helse. Deltakerne i undersøkelsen ble intervjuet om deres fysiske helse, hvilke aktiviteter de var med på, samt deres følelsesmessige og mentale tilstand.

Forskerne som arbeider ved Wake Forest University School of Medicine i USA kategoriserte så deltakerne i flere kategorier ut i fra deres totale helsetilstand. Omtrent 19 prosent ble regnet som "fullstendig sunne" mens en tilsvarende andel falt i den dårligste kategorien "syk".

Helse i kirken
Ikke uventet fant forskerne en sammenheng mellom fakorer som mat, røyking eller trening i forhold til helsetilstanden. Men mer overraskende var at sosiale aktiviteter også så ut til å spille en viktig rolle for deltakernes helse.

De som gikk ofte i kirken, deltok i frivillig arbeid eller hadde andre former for medlemskap i en klubb så ut til å ha en bedre fysisk og mental helsetilstand. Tilsvarende hadde mange deltakere gode fysiske vaner men manglet et godt sosialt nettverk, noe som påvirket deres mentale og følesmessige helse.

Den amerikanske undersøkelsen er publisert i siste nummer av tidsskriftet American Journal of Health Behavior.

Fokus for helsekampanjer
- Fullstendig helse kan oppnås gjennom andre veier og i tillegg til de tiltakene vi vanligvis fokuserer på, som mat, trening og røykeslutt. Sosiale forhold har blitt forbigått i vanlige helsekampanjer, men kan være svært lovende for å forbedre helsen hos enkeltmennesker og i befolkningen generelt, sier forskeren Joseph G. Grzywacz i en kommentar til helsemagasinet WebMD.

Forskerne håper nå at fremtidige helsekampanjer vil fokusere på sosiale forbindelser i tillegg til de vanlige helseargumentene om trening, mat og tobakk.

Mozon 08.05.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer