Venner gjør mannen frisk

Menn med gode venner har både bedre hjerte og sprekere immunforsvar enn einstøingene.

Publisert
Sist oppdatert

En kveld på byen med gutta kan være god medisin.

En amerikansk studie viser nemlig at menn som mangler nære bånd til venner og familie, også har høyere nivå av blodmolekyler som kan føre til hjertebetennelse.

Studien er presentert på et møte for American Heart Association.

Stort skilleBritiske hjerteeksperter sier at usosiale personer ofte er mindre aktive, røyker mer og lever mer usunt. Usosiale menn er dessuten oftere mer deprimerte og under mer stress enn de sosiale.

Deltakerne besto av 3267 menn og kvinner med en gjennomsnittsalder på 62 år. De gikk gjennom medisinske undersøkelser mellom 1998 og 2001, der forskerne målte blodkonsentrasjonen. I tillegg fikk deltakerne spørsmål om deres ekteskapsstatus, antall slektninger eller nære venner og hvilke sosiale situasjoner de deltok i.

Ut i fra denne informasjonen satte forskerne opp et sosialt nettverk-diagram fra en (isolasjon) til fire (sosiale forbindelser). Menn i den laveste gruppen hadde høyest nivå av farlige blodmolekyler. Skillet mellom sosiale og usosiale menn var stort.

Ikke kvinnerBlant kvinner så man imidlertid ingen forskjell. Dette kan være fordi de spurte dem om kvantiteten i sosiale forhold, ikke kvaliteten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.