Venstrehendte mer engstelige

Redde for å bli kritisert.

Venstrehendte nøler mer enn andre og er mer sårbare for kritikk, ifølge ny undersøkelse.  Foto: colourbox.com
Venstrehendte nøler mer enn andre og er mer sårbare for kritikk, ifølge ny undersøkelse. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Om lag ti prosent av jordens befolkning er venstrehendte, det vil si at de bruker sin venstre hånd på tilsvarende måte som den øvrige delen av befolkningen bruker sin høyre. Utfordringene kan være mange nok i en høyreorientert verden, der alt fra boksåpnere til sakser er utformet for høyrehendte.

Men det å være venstrehendt kan også medføre helsemessige konsekvenser. Fra tidligere studier har man sett at venstrehendte er mer utsatt for å bli rammet av allergi, astma, ordblindhet, migrene, autisme, epilepsi, schizofreni, diabetes og søvnforstyrrelser.

Les også: Mer brystkreft for venstrehendte

Nå viser en ny studie at personer som er venstrehendte lettere blir engstelige, og kvier seg for å ytre seg av frykt for å bli kritisert. Det melder BBC News.

I studien som fant sted ved Abertay University i Skottland ble 46 venstrehendte og 66 høyrehendte studenter bedt om å utføre adferdstester som skulle måle graden av selvbeherskelse og impulsivitet.

Les også: Venstreøyde er smartest

Forskerne registrerte at deltakerne i gruppen av venstrehendte ga mer uttrykk for engstelse over å gjøre feil, og var mer sårbare i forhold til å møte kritikk. Dette kom spesielt til uttrykk i situasjoner som var nye og ukjente. Kvinnene viste seg å være mer tilbakeholdene enn mennene i undersøkelsen.

Dr. Lynn Wright, som ledet studien, tror resultatet kan ha en sammenheng med forskjellene i hjernen hos venstre- og høyrehendte.

- I de venstrehendtes hjerne dominerer den høyre hjernehalvdelen som domineres av negative følelser, mens det motsatte er tilfelle hos de høyrehendte. Venstrehendte synes derfor å nøle mer, mens høyrehendte er raskere frempå, sier hun til BBC News.

Les også: Venstrehendte tenker raskere

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer