Venstrehendte mer engstelige

Redde for å bli kritisert.

Venstrehendte nøler mer enn andre og er mer sårbare for kritikk, ifølge ny undersøkelse.  Foto: colourbox.com
Venstrehendte nøler mer enn andre og er mer sårbare for kritikk, ifølge ny undersøkelse. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Om lag ti prosent av jordens befolkning er venstrehendte, det vil si at de bruker sin venstre hånd på tilsvarende måte som den øvrige delen av befolkningen bruker sin høyre. Utfordringene kan være mange nok i en høyreorientert verden, der alt fra boksåpnere til sakser er utformet for høyrehendte.

Men det å være venstrehendt kan også medføre helsemessige konsekvenser. Fra tidligere studier har man sett at venstrehendte er mer utsatt for å bli rammet av allergi, astma, ordblindhet, migrene, autisme, epilepsi, schizofreni, diabetes og søvnforstyrrelser.

Les også: Mer brystkreft for venstrehendte

Nå viser en ny studie at personer som er venstrehendte lettere blir engstelige, og kvier seg for å ytre seg av frykt for å bli kritisert. Det melder BBC News.

I studien som fant sted ved Abertay University i Skottland ble 46 venstrehendte og 66 høyrehendte studenter bedt om å utføre adferdstester som skulle måle graden av selvbeherskelse og impulsivitet.

Les også: Venstreøyde er smartest

Forskerne registrerte at deltakerne i gruppen av venstrehendte ga mer uttrykk for engstelse over å gjøre feil, og var mer sårbare i forhold til å møte kritikk. Dette kom spesielt til uttrykk i situasjoner som var nye og ukjente. Kvinnene viste seg å være mer tilbakeholdene enn mennene i undersøkelsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer