Singles' Day: Verdens største dag for tilbud og salg

– Vent med å shoppe

11. november (11.11) skal bli den nye store salgsdagen. Ekspert råder likevel nordmenn til å la bankkortet få hvile.

SINGLES' DAY: Datoen med fire ettall (11. november) skal bli den nye store salgsdagen. Sammenligningstjenesten Prisjakt råder generelt nordmenn til vente til Black Friday med å dra kortet. Foto: Vegard Grøtt / NTB
SINGLES' DAY: Datoen med fire ettall (11. november) skal bli den nye store salgsdagen. Sammenligningstjenesten Prisjakt råder generelt nordmenn til vente til Black Friday med å dra kortet. Foto: Vegard Grøtt / NTB Vis mer
Publisert

Morsdag, farsdag, julaften, Halloween, påske, Black Friday og Black Week, Green Monday, Valentines Day, også videre, også videre. Handelsstanden har nok av dager til å lokke kjøpelystne nordmenn til å dra kortet.

BLACK FRIDAY: Det er lett å la seg rive med av gode tilbud, men det er ikke gull alt som glimrer. Programleder: Ingebjørg Iversen / Dagbladet TV Vis mer

I dag har du kanskje fått noen eposter - og kanskje til og med tekstmeldinger - fra butikker og nettbutikker som har spesielle tilbud til deg:

Singles' Day (og Singles' Week) skal være den nye store handledagen i Norge, hvor det følgelig skal komme «sykt gode tilbud».

Ifølge sammenlikningstjenesten Prisjakt er Singles' Day faktisk den største salgsdagen i verden - og større enn Black Friday, som har tatt Norge med storm de siste årene.

Albibaba

Opprinnelig er dagen, som navnet delvis tilsier, en kinesisk feiring av den single husstanden. Datoen 11.11 er valgt fordi de fire ett-tallene symboliserer et individ som er alene.

Med den kinesiske netthandleren Alibaba som primus motor skal dette ha blitt verdens største shoppingdag for e-handelen, og i fjor handlet over en halv milliard mennesker bare hos denne ene nettgiganten på denne novemberdagen.

Fenomenet ble forsiktig importert til Norge for tre år siden, men har fortsatt til gode å få samme fotfeste som andre populære salgsperioder og kampanjedager.

I fjor oppga bare to prosent av de spurte i en Prisjakt-undersøkelse at de hadde handlet varer til nedsatt pris på Singles' Day, mens henholdsvis 42 og 51 prosent hadde handlet på Black Friday og januarsalget.

Trolig er det ikke mange som har kjennskap til at handelsstanden vil innføre 11.11 som en ny salgsdato.

SVINGER: Priskurven i november viser at det trolig er smart å vente til Black Friday for å jakte på de beste priskuppene. Kilde: Prisjakt
SVINGER: Priskurven i november viser at det trolig er smart å vente til Black Friday for å jakte på de beste priskuppene. Kilde: Prisjakt Vis mer

– Vent!

Prissammenlignings-sidene Prisjakt og Prisguiden har likevel laget oversikt over det de har registrert som de beste tilbudene, men førstnevnte tjeneste oppfordrer faktisk til å være tålmodige med kredittkortet.

– Du kan selvfølgelig lete godt og gjøre gode priskupp, men det tryggeste er å vente noen uker. Historiske data viser sjelden feil retning, sier prisekspert og daglig leder Are Vittersø.

Selv om tilbudene på denne dagens tilbud ikke gjør forskjell på den single eller den i et forhold, er det ifølge Vittersø innholdet i tilbudene som skiller dagen fra for eksempel Black Friday.

Prisjakt, Are Vittersøe
Prisjakt, Are Vittersøe Vis mer

Elektronikk på Black Friday

– Mens elektronikkhandelen er den store driveren på store salgsdager som Black Friday og romjulssalget, er Singles' Day fortsatt en kampanjedag der primært butikker som selger sminke, helse- og velværeprodukter, klær og ting og tang til hjemmet ser sitt snitt til å friste med gode tilbud. Dagen er fortsatt ment å være en hyllest til den single som vil unne seg selv noe ekstra, forklarer han.

Prisekspertens klare råd for de som planlegger shoppingen frem mot jul, er likevel å ha is i magen til slutten av november.

– I Norge viser vår priskurve klart og tydelig at Black Week og Black Friday er de beste dagene gjennom hele året å jakte gode pristilbud tilbudsmånedene vi nå er inne i. Den siste uken i november er tilbudene alltid desidert flest og best, sier Vittersø.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer