Vent med aksjer!

Aksjekursene har falt elleve prosent siden 6. mai. (DinSide anbefalte salg 5. mai). Men ennå er ikke norske aksjer billige nok til at du bør kjøpe.

Vent med aksjer!
Publisert

Ingen av de teoriene som forsøker å forklare aksjekursene som et resultat av rasjonelle overveielser fra rasjonelle aktører, klarer dette fullt ut Spill, overtro og instinkt står for store deler av svingningene.

Får ikke pengene tilbake

Noen forsøker å forklare kursene ved å si at de er er styrt av utbetalingene fra selskapene. Slike utbetalinger får aksjonærene gjennom utbytte, ved at selskapene kjøper tilbake sine egne aksjer og ved en eventuell dividende ved opphør.

I denne modellen finnes ikke kursgevinster, for aksjonærene som gruppe tjener ingenting på at en aksjonær selger aksjer til en annen. Aksjonærene mottar bare det selskapene betaler ut. Men siden de fleste selskaper betaler veldig lite utbytte, får aksjonærene kun rundt én prosent avkastning i året. Alt for lite til at noen ville gidde å eie aksjer.

Vil ikke ha pengene tilbake

En nærliggende årsak til at aksjeeierne likevel godtar de lave utbetalingene, er at privatpersoner og bedrifter tjener mer enn de bruker. De har altså et vedvarende behov for å "bli kvitt" penger. Aksjonærene ønsker ganske enkelt ikke at selskapene skal betale tilbake pengene deres. De ønsker istedet at selskapene skal finne stadig nye, lønnsomme investeringer for dem.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer