Taxfree:

Vent til du kommer hjem

Det er både praktisk og lønnsomt å vente med taxfreeturen til du har landet i Norge.

IKKE LØP OG KJØP: Vår prissjekk viser at det er mye å spare på å handle taxfreevarene når du lander. Foto: Odd Roar Lange
IKKE LØP OG KJØP: Vår prissjekk viser at det er mye å spare på å handle taxfreevarene når du lander. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er deilig å kunne reise til utlandet igjen, og i disse dyrtider er det også ekstra deilig å kunne spare noen kroner på taxfree. Det kan være fristende å bruke ventetida på flyplassen på vei hjem til å gjøre unna taxfreehandlingen, men du bør tenke deg godt om.

GARDERMOEN: En mann fra Estland er tatt i varetekt etter at han stjal varer på tax free-butikken på Gardermoen. Video: Oslo lufthavn. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet Vis mer

En prissjekk av 21 varer fra nettutsalget til taxfreebutikkene på Arlanda i Stockholm, Kastrup i København og Gardermoen i Oslo viser at du kan spare flere tusen på å vente med taxfreeshoppingen til du lander.

Kjøper du alle varene på listen vår (det er altså ikke lov, kvotene vil slå inn før du er halvveis i listen!) må du ut med 7 753 kroner på Gardermoen. På Arlanda koster det 9 041,87 kroner, mens det på Kastrup koster hele 9 547 kroner for de samme varene.

Flybussen råkjører midt i drittværet, på vei til OSL Gardermoen, torsdag 6. juni 2019. Ifølge føreren av bilen presset bussen seg fram blant vanlige personbiler og kjørte i 110-115 km/t, der andre kjørte i 80 km/t. Fartsgrensa var 100 km/t, men regn og fare for vannplaning gjorde at folk tok det med ro. Vis mer

Dette er omregnet til norske kroner, med valutakurs hentet fra DNB 22. mai. I lokal valuta ser prisene mye likere ut, og om du tenker at en krone er en krone, er det Kastrup som ser billigst ut. Men med dagens kurs på 1,59 norske kroner per danske krone, er det nesten 1800 kroner billigere å handle i Norge.

Valutafordel

Travel Retail Norway, som drifter taxfreebutikkene i Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim, har opplevd 10 prosent nedgang i omsetningen etter at regjeringen innførte strengere kvoter for tobakk, så nyheten om at de knuser sine nærmeste konkurrenter på pris ønskes velkommen.

MYE Å SPARE: Står denne på handlelisten bør du vente til du kommer til taxfreebutikken i Norge, der er den 160 kroner billigere enn på Arlanda og mer enn 300 kroner rimeligere enn på Kastrup. Foto: Produsenten
MYE Å SPARE: Står denne på handlelisten bør du vente til du kommer til taxfreebutikken i Norge, der er den 160 kroner billigere enn på Arlanda og mer enn 300 kroner rimeligere enn på Kastrup. Foto: Produsenten Vis mer

- Det er vi glade for å høre, men vi må jo også ærlig innrømme at en av grunnene er en svak krone, som gjør det enda dyrere å handle i utlandet, sier Haakon Dagestad, kommunikasjonssjef i Travel Retail Norway, til DinSide.

- Vi ønsker jo også å være konkurransedyktige mot andre flyplasser.

Travel Retail Norway har utsalgene på de fire største flyplassene i Norge, og med unntak av alkohol og tobakk, som bare selges i utenlandsterminalene, er prisen lik på varene på både inn- og utland.

NY KVOTE: Tobakkskvoten ble halvert i år, så mange handler i utlandet, der de fortsatt får kjøpe pakker med ti. Foto: Elisabeth Dalseg
NY KVOTE: Tobakkskvoten ble halvert i år, så mange handler i utlandet, der de fortsatt får kjøpe pakker med ti. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Ifølge Dagestad kan de ikke være helt sikre, men de har en sterk mistanke om at mange velger å handle en større kvote tobakk i utlandet, og samtidig tar med seg andre varer.

- Vi opplever også at mange sliter med valutaberegninger, slik at når noe koster 45 kroner i Danmark, føles det dyrt om det koster 55 kroner her.

Det er først når regningen kommer, på 70 kroner at man skjønner hvor mye den dårlige kronekursen har å si.

- Jeg tror mange undervurderer hvor dyrt det faktisk er å handle i utlandet.

Én ting bør du likevel vente med, dersom du ikke har noen å dele kvoten med: Tobakksvarer. For selv om de norske taxfreeutsalgene har tilpasset seg regjeringens nye taxfreekvoter for tobakk, gjelder dette foreløpig ikke våre naboland. Der selges bare tobakk i de «gamle» kvotene, altså de mengdene resten av verden forholder seg til.

Taxfreebutikkenes utvalg på nett er langt mer begrenset enn det som finnes i de fysiske butikkene, men totalbildet gir likevel en pekepinn på hvor i landskapet prisene befinner seg.

Spar i Sverige

Det er ikke alt du sparer på å handle på norsk taxfree. Skal du til Sverige, kan det være smart å sjekke litt, for på Arlanda fant vi et par varer du kan spare litt på å kjøpe der, framfor på Gardermoen.

Det skal sies at de fleste av dem er på tilbud, som Davidoff Cool Water aftershave og Bailey's salted caramel cream, som du sparer henholdsvis over 100 og 64 kroner på å kjøpe på Arlanda.

Dette hører likevel til unntakene. For særlig på parfyme er det dyrere å handle i Sverige og Danmark: Gucci Bloom Profumo di Fiori 50 ml er mer enn 300 kroner dyrere på Arlanda enn på Gardermoen.

Den vanskelige vinen

Å sammenlikne vin skulle vise seg nesten umulig.

Utvalget på nett er i utgangspunktet langt mer begrenset enn det vi finner på flyplassen, og vareutvalget varierer veldig fra land til land. Det er også sjelden årgang er oppgitt, noe som kan påvirke prisen mye.

Noen av de mest kjente merkene fant vi på alle flyplassene, men ikke alltid de samme vinene. Og selv om vi fant den samme vinen, var ikke nødvendigvis formatet sammenliknbart: Noen er på flaske, noen på halvflasker, noen på bag in box, noen på pose.

Er du i et typisk vinland, vil vi alltid anbefale å ta med lokal vin hjem, og da er det ikke nødvendigvis prisene som lokker, men muligheten til å kjøpe vin du ikke får tak i hjemme.

Dette er ikke så aktuelt i Sverige og Danmark, så her anbefaler vi at du sjekker mot prisene på Vinmonopolet, enten på nett, eller i appen, om du finner vin som frister.

Dyrere enn på polet

Det er heller ikke alltid du sparer på å kjøpe vin på flyplassen framfor å handle på polet. Champagne er det som er lettest å sammenlikne, men også her var det flere fallgruver, som for eksempel årgang. Vi har likevel valgt å ta med et par stykker for sammenlikningsgrunnlaget skyld. Hvor mye du sparer her, variere veldig, men er du innom Kastrup, bør du styre langt unna champagnen. Her er den faktisk dyrere enn på Vinmonopolet!

Dersom du går for en helt vanlig flaske Veuve Moët & Chandon, er det bare på Gardermoen du sparer på å kjøpe den på taxfree. Her sparer du også bare magre 20 kroner per flaske. Noe bedre er det for Veuve Clicquot, her sparer du 60 kroner på Gardermoen, 40 kroner på Arlanda, mens det på Kastrup er over hundre kroner dyrere å kjøpe en gul enke enn på Vinmonopolet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer