Vent til juli

Ved midnatt neste tirsdag må du ha bestemt deg for om du skal binde studielånsrenta i denne omgangen eller ikke. Vi hopper i det, og anbefaler risiko-elskere å vente til juli. Resten bør binde nå.

Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke uten tvil og beslutningsvegring at vi gir råd her. På området "bind renta" har både vi og andre tatt grundig feil før.

Tilbudet du skal takke ja eller nei til denne gangen er 3,9 prosent i tre år eller 4,5 prosent i fem år fra 1. april.

Lånekassen har gitt deg lengre tid å tenke på dette enn vanlig. Fristen for søknader om fastrente er satt til tirsdag 13. april - klokken 24:00 for søknader på nettet.

Slik blir fastrenta til

For å vurdere tilbudet, er du simpelthen nødt til å forstå hvordan det er blitt til.

Lånekassens fastrentetilbud fra 1. april er gitt med grunnlag i de gjennomsnittlige rentene i februar på statsobligasjoner med tre og fem års løpetid. .

I forskriften som regulerer lånekassens fastrentesatser er det nemlig bestemt at: "Renten observeres gjennom én måned (observasjonsperioden). Den gjennomsnittlige renten i denne perioden pluss én prosent til administrasjonskostnader og tap, blir den faste renten fra neste virkningsperiode."

Videre: "Observasjonsperiodene for fast rente er februar, mai, august og november."

Snittet synker

I begynnelsen av februar lå den effektive renten for obligasjoner med tre års løpetid på litt over tre prosent. I løpet av måneden sank rentene til nærmere 2,5 prosent, slik at gjennomsnittet endte på 2,9. I mars har gjennomsnittet sunket ytterligere, til et snitt på 2,7. Hadde mars vært en observasjonsmåned, ville det gitt en tre-årsrente på 3,7.

Det springende punkt for deg med ønske om å binde, er altså om obligasjonsrentene i mai vil ligge lavere, like lavt, eller litt høyere enn i februar.

Blir snittet for mai lavere enn i februar, vil det lønne seg å vente et kvartal til med å bestemme seg.

Bind for tiden!

Det er nok en avveining for feinschmeckere om en skal binde i april eller juli i år. Har Statistisk sentralbyrå og Finansnæringens hovedorganiosasjon rett, tyder mye på at det er lurt å binde studielånsrenta i tiden fremover, før lyse fremtidsutsikter presser både styringsrentene og obligasjonsrentene opp.

I følge SSB, vil konsumet i husholdningene øke med over 5% de neste to årene. Brutto investeringer i fast realkapital vi øke med rundt 3% de neste tre. Den underliggende inflasjonen ventes å øke til cirka 2 prosent fra neste år.

I følge FNH, går skriver den 30 mars at "forventningene går i retning av litt lavere rente på 3 måneders sikt i både Sverige og Norge. I England går renteforventningene utvetydig oppover. Og det samme kan sies om dollarrenten. Felles for de nevnte renter er at de alle vil gå oppover etter sommeren, men sakte."

Enda gunstigere i juli?

Er du en gambler, venter du likevel ett kvartal til med å binde studielånsrenta.

Her er grunnene til at obligasjonsrentene kan bli enda lavere i mai enn i februar:

Styringsrenta blir sannsynligvis satt ytterligere ned den 21. april. Dette signaliserte sentralbanksjefen etter rentemøtet 11. mars.

Men styringsrenta er langt i fra alene om å avgjøre rentene på statsobligasjoner.

- Styringsrentas innflytelse er høy på kort sikt, men mindre jo lengre sikt man opererer på, sier professor Jan Tore Klovland ved Norges Handelshøyskole. På lengre sikt er det inflasjon og de generelle konjunkturene som har størst betydning. På 80- og 90- tallet hadde vi høyere inflasjon enn i dag, og obligasjonsrentene var følgelig høyere.

Sannsynligvis vil forventningene til både prisstigning og konjunkturene være omtrent de samme i mai som de var i mars. I verste fall, kan markedet gi en litt høyere rente enn i mars, men neppe høyere enn gjennomsnittet for februar.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer