Skattemeldingen 2020

- Vent til siste frist med å betale restskatten

Dette er rådet fra Skattebetalerforeningen. Les hvorfor i saken under, og få samtidig noen tips om du er én av de som har betalt for lite skatt i løpet av fjoråret.

SKATTEMELDINGEN: I denne videoen viser skatteetaten hvordan du går gjennom skattemeldingen, legger til eller endrer opplysninger. I saken nedenfor får du noen restskatt-tips. Video: Skatteetaten. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De aller fleste av oss kan glede seg over å få noen av skattepengene de har betalt i fjor tilbakebetalt - rett og slett fordi de har betalt for mye skatt i 2020.

Samtidig viser de foreløpige tallene til Skatteetaten at én av fire har betalt inn for lite skatt i løpet av fjoråret, hvilket betyr at én million personer får restskatt på til sammen 24,3 milliarder kroner.

Det er dermed rundt 180 000 flere personer med restskatt enn forrige skatteår.

Dette er restskatt-fristene

Får du skatteoppgjøret i perioden april til og med juni, har du frist til 20. august for å betale restskatten.

Fikk du over tusen kroner i restskatt, deles summen opp i to fakturaer. Fristen for når du må betale er avhengig av når du fikk skatteoppgjøret ditt:

  • Fikk du skatteoppgjøret ditt 24. juni eller tidligere, er fristen for den første fakturaen 20. august og den andre fakturaen 24. september.
  • Fikk du skatteoppgjøret ditt 19. august eller seinere, er fristen for den første fakturaen tre uker etter datoen skatteoppgjøret ditt var klart, og den andre fakturaen åtte uker etter at skatteoppgjøret ditt var klart.
SKATTESMELL: Julie Bergan forteller i en episode av «Helt Harald» om da hun fikk 80 000 kroner i skattesmell. Vis mer

Fristen for å betale hvis du har fått restskatt på under tusen kroner avhenger også av når du fikk skatteoppgjøret ditt:

  • Fikk du skatteoppgjøret ditt 24. juni eller tidligere, er fristen for å betale 20. august.
  • Fikk du skatteoppgjøret ditt 19. august eller seinere, er fristen for å betale tre uker etter datoen skatteoppgjøret ditt var klart.

På Skatteetaten.no kan du lese mer om restskatt

Betalingsutsettelse?

Du kan søke om utsatt betaling av de fleste skatte- og avgiftskrav hvis du opplever økonomiske problemer som følge av coronasituasjonen. Dette gjelder både næringsdrivende, selskap og privatpersoner.

- Vent med å betale

Dersom du ser at du får restskatt, kan du betale tilleggsforskudd innen 31. mai.

Du har kanskje hørt tidligere at det kan være lurt å betale restskatten på forskudd, for da slipper du renter, men det trenger du ikke å bekymre deg for i år, understreker fagsjef Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen:

- I år er nemlig restskatten rentefri - for første gang er det rett og slett null prosent rente på restskatten, sier Lothe i en pressemelding.

- Det betyr altså at du ikke skal tenke noe som helst på å betale inn forskudd innen 31. mai, for det lønner seg ikke. Du skal heller bare vente helt til siste frist med å betale baksmellen, uten at det blir dyrere for deg, fortsetter han.

Konsekvensene av for sein betaling

Blir ikke restskatten betalt ved forfall, påløper forsinkelsesrenter, og Skatteetaten vil sette i verk tiltak for å kreve inn skatten du skylder.

Forsinkelsesrenter løper fra forfallstidspunktet og frem til betaling skjer, og rentesatsen justeres to ganger i året av Finansdepartementet.

Aktuelle tiltak når du ikke betaler er, blant annet trekk i lønn, pensjon eller andre ytelser (såkalt utleggstrekk), tvangssalg av eiendeler, konkursbegjæring og skattemotregning.

Gebyr og/eller betalingsanmerkning må påregnes ved iverksettelse av disse tiltakene.

Hvis du ikke har betalt restskatten din på tre år, kan du få reduksjon i pensjonspoeng.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer