Strømpris

Venter 30 prosent lavere strømregning

Mange får billigere strøm enn i fjor, ifølge eksperter.

PÅ TIDE Å SJEKKE STRØMPRISEN: Du kan regne med å betale en god del mindre for strøm i år, hvis du har riktig avtale. Foto: Eilin Lindvoll.
PÅ TIDE Å SJEKKE STRØMPRISEN: Du kan regne med å betale en god del mindre for strøm i år, hvis du har riktig avtale. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer
Publisert

Når mange har opplevd å få privatøkonomien sin hardt rammet av coronavirus-krisen, er alle mulige kostnadsbesparelser kjærkomne.

Da er det en riktig gladmelding at NTB onsdags morgen melder om de laveste strømprisene på 27 år.

Strømprisen i Oslo ble i mars skarve ni øre per kilowattime, uten moms og påslag. I mars i fjor var snittprisen over fire ganger så høy, ifølge kraftbørsen NordPool.

- I løpet av mars vi har vi hatt dager med strømpriser ned i seks øre kilowattimen, og det er spesielt på denne tiden av året, sier kommunikasjonsdirektør Stina Johansen i NordPool.

- Eksepsjonelt prisnivå

Det samme påpeker analyseselskapet Thema, som på oppdrag for Energi Norge har laget en oversikt over kraftsituasjonen og hvordan den påvirker strømprisen.

- Prisnivåene i kraftmarkedet er helt eksepsjonelle for denne tiden av året. Sammenligner vi kraftprisen på kraftbørsen i først kvartal av 2019 med første kvartal i år, er den 65 prosent lavere, sier kraftanalytiker Marius Holm Rennesund i Thema.

- Forbrukerne betaler imidlertid også nettleie og avgifter, legger han til.

30 prosent lavere strømkostnader i år

For en familie med et normalt forbruk på 5000 kilowattimer i kvartalet, vil strømregningen ha gått ned med om lag en tredjedel, altså fra rundt 6000 kroner i 2019 til 4000 kroner i år, ifølge Rennesunds eksempel.

- En familie som med et årlig forbruk på 20.000 kilowattimer betalte om lag 22.000 kroner for strøm inkludert avgifter og nettleie i 2019. De kan i år forvente seg en kostnad på cirka 16.000 kroner. Dette er en nedgang på nesten 30 prosent, sier kraftanalytikeren.

Administrerende direktør Knut Kroepelien i Energi Norge forteller at høye strømpriser hadde vært en ekstra stor belastning for mange i disse dager.

- Derfor er det ekstra gledelig at vi nå kan melde om historisk svært lave strømpriser. Også prognosene for resten av året ser svært lovende ut for forbrukerne, sier Kroepelien.

Mange betaler for mye

Ifølge Forbrukerrådet viser statistikk at spotavtaler er gunstigst over tid, mens variable avtaler kommer klart dårligst ut.

Samtidig har hver fjerde norske husstand likevel dyre variable avtaler, påpeker de.

- Det er fortsatt mange dårlige avtaler i strømmarkedet, og det er vanskelig å orientere seg. Strømselskapene fortsetter også å markedsføre de dyreste avtalene sine, mens de billigste tilbudene ofte gjemmes bort, sier direktør Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet til NTB.

Her er de ti gunstigste spotavtalene akkurat nå, ifølge Forbrukerrådet:

  1. GNP Energy Marked Standard
  2. Agva Strømpris
  3. Lærdal Energi – -Lærdal Timespot
  4. AKRAFT Timespot
  5. Hurum Kraft Påskevarme
  6. Ishavsspot Time Kampanje
  7. Yetz KampanjeSpot
  8. Gudbrandsdal Energi GE Spotpris
  9. NorgesEnergi Gul garantispot
  10. Hurum Kraft barestrøm.no

Forbrukerrådet understreker at det er viktig å velge akkurat disse avtalene, ettersom strømselskapene også tilbyr dyre og dårlige spotavtaler, som ofte til forveksling har like navn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer